Det innebär recessionen för din privatekonomi

Publicerad 2023-12-08

Artikeln innehåller annonslänkar

Just nu skrivs det mycket om att Sverige är i en recession.

Men vad innebär det egentligen för din privatekonomi?

Vi beskriver två vanliga konsekvenser av en recession – och hur du kan tackla dem.

ANNONS

Definitionen av en recession är att värdet av produkter och tjänster i ett samhälle minskar två kvartal i rad. Detta resulterar generellt i en ond spiral där människor och företag handlar mindre vilket skapar minskad tillväxt som i sin tur resulterar i ännu mindre konsumtion. En minskad köpkraft kan därför resultera i att bolag tvingas sättas i konkurs och att fler blir arbetslösa.

Men hur påverkar en recession dig som privatperson mer konkret?

Ökade levnadskostnader

Många upplever, trots minskad konsumtion, ökade månadskostnader under en recession. Företag är i mer behov av pengar och ökar sina kostnader, vilket driver upp priset på både transport och varor. Detta i sin tur resulterar ofta i svåra ekonomiska förutsättningar för många privatpersoner.

Här kan det alltså vara fördelaktigt med ett sparkonto skapat för just ekonomisk ovisshet. Självklart kan man inte plötsligt lägga undan mer pengar när det är svårt att gå runt ekonomiskt, men lägg undan det du kan.

Kom även ihåg att använda dig av ett sparkonto med hög ränta! Det finns många banker som erbjuder höga sparräntor på obundna konton. På så sätt kan du se till att dina pengar växer, samtidigt som du har full tillgång till pengarna om det skulle krisa.

ANNONS

Nedgång i bostadsmarknaden

Likt alla varor minskar vanligtvis även värdet av bostäder under en recession eftersom att den minskade köpkraften gör att det är få som kan investera i fastigheter i samma utsträckning som tidigare.

Detta resulterar i att de som vill sälja sin bostad inte får ut det fulla värdet av bostaden, men trots det tvingas sälja då de inte kan möta levnadskostnaderna.

För att slippa sälja i en svår marknad kan man istället försöka minska sina boendekostnader så mycket det går.

Vänd dig till andra aktörer och se om de kan erbjuda dig bättre villkor – både på boräntan och exempelvis ditt el- eller internetavtal! Ofta får nya kunder bättre ränta hos vissa banker. Se vad de har och erbjuda ett tag, och byt igen och se om du kan sänka dig ytterligare. Det gynnar sig sällan att vara lojal!

ANNONS

Publisert: