Norge inför elprisbidrag för drabbade hushåll

... men inga liknande planer finns i Sverige

Av: 

Fredrik Rundkvist

Elpriser

Norge gör nu som Frankrike och inför ett särskilt ekonomiskt stöd för hushåll som drabbats extra hårt av de höga elpriserna.

Men i Sverige är det inte aktuellt.

– Jag har stor förståelse för den situation konsumenter som drabbas av högre elpriser befinner sig i och regeringen följer frågan noga, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S).

Enligt det förslag som presenterades av den norska regeringen i veckan ska bostadsbidragen ökas med 1 500 kronor från december till mars. Därtill föreslås 150 kronor extra varje månad per person som bor i hushållet.

Studenter som kan visa att de har fått höjda extra elkostnader ska kunna få 3 000 kronor extra i studiemedel, varav 1 500 kronor som bidrag.

– Vi är plågsamt medvetna om att de höga priserna även drabbar många studenter, säger den norske högskole- och forskningsministern, Senterpartiets Ola Borten Moe, till tidningen VG.

Pengarna ska börja betalas ut i januari nästa år.

Ole Borten Moe är högskole- och forskningsminister i Norge.

Liknande åtgärder i Frankrike

Elpriserna i Europa har nått rekordnivåer de senaste månaderna. Den ekonomiska återhämtningen efter pandemin har lett till en kraftigt ökad efterfrågan vilket bidragit till att trissa upp priserna. Även priserna på utsläppsrätter har ökat kraftigt.

I Frankrike har skatten på el sänkts för att möta prisstegringen.

– Vi kommer att införa vad jag skulle kalla en skattsköld mot gas- och elkostnader, sa premiärminister Jean Castex till Bloomberg News när åtgärden presenterades i oktober.

Den franska regeringen har även satsat 580 miljoner euro på ett särskilt stöd som ska hjälpa de mest utsatta hushållen att betala elräkningen.

Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S).

Kräver stöd för drabbade pensionärer

Förslag på liknande åtgärder har även framförts i Sverige.

– Det behövs ett tillfälligt ekonomiskt stöd för pensionärer som skulle kunna vara aktuellt om man exempelvis får en väldigt hög elräkning. Men för de allra flesta handlar det bara om att det behövs betydligt bättre pensioner. Man ska inte behöva få ekonomiska problem på grund av en elräkning, sa Anna Eriksson, sakkunnig och pressansvarig på pensionärsorganisationen SPF Seniorerna, till Aftonbladet i början av november.

– Regeringen kan också överväga tillfälliga skattelättnader för hushåll med svaga inkomster när det gäller elen, eftersom en stor del av elräkningen utgörs av skatt.

Enligt energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar är några sådana åtgärder inte aktuella.

– Regeringen har inga planer på att införa något särskilt stöd till elkonsumenter, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Så mycket mer kostar din el – se tabellerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Elpriser

Pensionärer

Regeringen

Norge

Khashayar Farmanbar