Experternas oro: Börsen kan skapa spelmissbruk

Publicerad 2022-01-05

Aktiehandel kan leda till enorma förmögenheter.

Men också stora skuldberg, kraschade relationer – och i värsta fall självmord.

– Det är väldigt likt ett spelmissbruk. Man kan snabbt skuldsätta sig och drabbas av psykisk ohälsa, säger Anders C Håkansson, professor i psykiatri.

Antalet aktieägare och fondsparare i Sverige har aldrig varit fler än i dag.

Nätbankerna Avanza och Nordnet har under 2021 slagit rekord i antal nya kunder och enligt en rapport från Euroclear har aktiesparandet gått ner i åldrarna de senaste åren.

Användarvänliga appar och en stor medial uppmärksamhet gör aktiemarknaden mer attraktiv för en bredare publik. Det tror Krister Modin, analytiker på Euroclear.

– Det finns väldigt mycket information om aktier tillgängligt nu, till exempel massor av poddar. Att göra transaktioner har också blivit väldigt lätt via internetbanker och så kallade spar-robotar, säger han.

”Tråkiga följder”

Samtidigt flaggar Krister Modin för att vissa sparare riskerar att fara illa till följd av att börsen har blivit så lättillgänglig.

– Förstår man inte vad man håller på med kan det få tråkiga följder. Framför allt kan man förlora pengar.

Mellan 2019 och 2020 såg Stödlinjen för spelmissbrukare en knapp fördubbling av antalet börsspekulanter som ringde för att få hjälp med sitt tvångsmässiga börsbeteende.

Under 2021 fortsatte den siffran att öka.

De har inställningen att spelare är lite korkade medan det de gör är ett hantverk som kräver kunskap.

”Vill inte jämföras med spelberoende”

Enligt Miroslav Dojcinovic, som bland annat jobbar med att ta emot samtal på Stödlinjens jourtelefon, finns det stora likheter mellan personer som tar för stora risker på börsen och de med ett traditionellt spelmissbruk.

– Det finns mycket likheter med våra ”vanliga” klienter. Till exempel att de jagar förluster och att summorna hela tiden ökar. Vinster och kickar kommer snabbt på börsen, vilket är en riskfaktor för att utveckla ett beroende.

Men trots att de själva tar kontakt med Stödlinjen vill de flesta börsberoende inte jämföra sitt aktiehandlande med ett spelmissbruk.

– De har inställningen att spelare är lite korkade medan det de gör är ett hantverk som kräver kunskap. De bortser från spel- och slumpmomentet som även finns i börshandeln.

Utreds i USA

Frågan om börsmissbruk diskuteras även i andra länder.

Under 2021 genomförde den amerikanska tillsynsmyndigheten för handel med värdepapper, US Securities and Exchange Commission (SEC), en enkätundersökning i syfte att ta reda på mer om destruktiva beteenden på börsen.

Vi vet att aktiehandel, speciellt på appar, har exploderat i samband med covid-19.

Enkäten lanserades efter att en debatt om en så kallad ”spelifiering” av börsen tog fart i samband med att 20-årige Alex Kearns tog livet av sig. Kearns hade felaktigt krävts på 1,4 miljoner kronor av börsappen Robinhood.

Alex Kearns tog livet av sig efter en felaktig skuld.

”Självmordsrisk”

Samtidigt uppger Stödlinjens amerikanska motsvarighet, National Council on Problem Gambling (NCPG), att de har lagt märke till att fler och fler daytraders har börjat ringa till jourtelefonen.

– Vi har USA:s största, och förmodligen världens största, hjälplinje för spelmissbrukare. Vi räknar med att få 275 000 telefonsamtal och sms i år. Folk som ringer rapporterar även problem med aktier, säger Keith Whyte, ordförande på NCPG.

Experter ser pandemieffekt

Börsmissbruk är ett tämligen outforskat ämne och huruvida det är ett växande problem är svårt att slå fast.

Men både NCPG och SEC lyfter pandemin som en potentiell utlösare till en tillströmning av daytraders som har tappat kontrollen.

– Vi har inte något bevis på det än. Men vi vet att aktiehandel, speciellt på appar, har exploderat i samband med covid-19. Vi vet att spelproblem också ökade under pandemin och vi tror att det finns en koppling. Men vi måste nog vänta några år innan vi har svaret på den frågan, säger Keith Whyte.

Anders C Håkansson, professor i psykiatri.

”Efterlyser forskning”

Även svenska forskare uppmanar till mer studier kring fenomenet.

Anders C Håkansson, läkare på Malmös beroendeklinik och professor i psykiatri vid Lunds universitet, har tillsammans med tre andra forskare skrivit en vetenskaplig uppsats om att aktiehandel eventuellt kan leda till missbruk.

– Det känns som en fullt tänkbar konsekvens av en situation där man är mer hemma, mer nätbaserad och har en helt annan arbets- och skolsituation.

Det blir en mer och mer desperat jakt på förlorade pengar.

Till vardags jobbar Anders C Håkansson främst med behandling av spelmissbruk. I sitt arbete har han stött på personer vars främsta problem rör handel med värdepapper snarare än klassiska spel.

– Bland alla personer som har sökt hit med ett spelberoende har ett litet antal haft det här som huvudproblematik. Det är en av svårigheterna med att driva forskning om börsberoende, att det är svårt att samla ett stort underlag av personer.

”Desperat jakt”

Sjukdomsbilden som Anders C Håkansson målar upp liknar den av ett vanligt spelberoende.

– Något som är utmärkande är att man efter ett tag har ett väldigt annorlunda beteende än vad man själv förutsatt att man skulle ha. Man har gått in i ett beteende med en positiv intention om att det ska ge någon typ av spänning eller ekonomisk vinst. Men till slut är det något annat man strävar efter som blir en mer och mer desperat jakt på förlorade pengar.

Anders C Håkansson har stött på patienter som har en spelproblematik kopplad till värdepapper.

Bland konsekvenserna finns svåra ekonomiska följder som till exempel skuldsättning. Men även relationsproblem och psykisk ohälsa som ångest och depression är vanligt, enligt Anders C Håkansson.

Lite hjälp erbjuds

En skillnad mellan börsberoende och spelmissbruk är tillgången på hjälp.

– Det är en uppenbar skillnad i behandlingsapproachen och i vad samhället kan göra för personer med den här problematiken. För spelberoende finns spelpaus.se där man kan blockera sig från nätcasinon, men det kan man inte göra på börsen.

Anders C Håkansson tror att börsberoende kan gå att bota genom att använda de program som finns för spelmissbruk.

– Min föreställning är att man kan behandla detta ungefär som man skulle ha gjort med ett annat spelande om pengar. Man gör det med ett KBT-upplägg enligt de behandlingsmanualer som finns.

Mikaela Somnell
Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Karl Sigrelius
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET