Experten: Detta är det vanligaste misstaget många gör med sparandet

Publicerad 2024-05-13

Artikeln innehåller annonslänkar

Det börjar äntligen ljusna på boräntefronten, vilket betyder att det är hög tid att ta ett nytt grepp om privatekonomin!

Vi har pratat med Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket, som delar med sig om hur du kan maxa ditt sparande – och om fällorna du vill undvika!

Att spara på börsen, stoppa pengarna i madrassen eller att spara på ett sparkonto med ränta. Sparråden som florerar är många, och de flesta fokuserar på hur du bör agera. Men få av dem tar upp hur du inte ska göra för att få ut mest av ditt sparande.

Därför har vi pratat med Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket, som berättar om misstaget du inte vill göra med ditt sparande – om du vill få det att växa så mycket som möjligt.

ANNONS

Misstagen du inte vill göra

Claudia Wörmann menar att många experter säger att man bör sprida ut sitt sparande för att minimera riskerna och för att få det att växa så mycket som möjligt. Hon menar dock att det kan leda till att personer som precis har börjat spara känner så pass mycket stress att sparandet inte blir av alls – vilket är ett stort misstag om du vill få en hälsosam privatekonomi.

Men ett av de vanligaste misstaget många gör är att prioritera fel typ av sparande. Det är inte bara dumt, det kan nämligen även stå dig riktigt dyrt.

– Idag går det att få ränta på första kronan och om man ska rangordna kan jag tycka att ett buffertsparande på konto med ränta och fria uttag är prio ett. Har man allt sparande på börsen finns större risk att värdet på det man sparat minskar. Spara först ihop till en buffert som du kan ta av om något oväntat sker, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.

Så får du ut mer av din bank

I takt med att både boräntor och sparräntor sjunker kan det vara klokt att kontakta banken och se om man ska få bättre villkor. Det viktiga är att vara en aktiv kund och boka in ett möte där du tar del av vad banken vill ha från dig för att ge dig bättre villkor.

– Banker och långivare gör en helhetsbedömning på dig som kund. Din ekonomi, övriga lån, din lön och lån i förhållande till bostadens värde är viktiga parametrar för räntenivån. Fråga rätt ut vad som krävs för att få lägre ränta på bolånet och högre ränta på sparkontot, avslutar Claudia Wörmann.

Publisert: