Elen blir dyrare imorgon – men ljusning syns

Uppdaterad 2023-01-18 | Publicerad 2022-12-12

Elpriset fortsätter att skjuta i höjden även i morgon.

Det beror både på kylan och att två kärnreaktorer är ur drift just nu.

Under måndagen fick oljeeldande Karlshamnsverket tas i drift på grund av det svåra elläget.

Elsituationen i Sverige är rejält ansträngd – vilket syns på priserna.

Dagens elpriser är lika dyra som toppen i somras, och morgondagens pris når ännu lite högre.

I norra Sverige, elområde 1 och 2, blir spotpriset, alltså elbolagens inköpspris, 4,18 kronor per kWh. Det är en hel krona dyrare än dagens pris, som ligger på 3,14 kronor per kWh. Att priset hamnar över 4 kronor per kWh i norra Sverige har bara hänt två gånger tidigare, i slutet av november och början av december, enligt elbolaget Tibber.

Flera orsaker

I södra Sverige, elområde 3 och 4, blir spotpriset 4,78 respektive 4,79 kronor per kWh, att jämföra med dagens 4,53 kronor per kWh i elområde 3 och 4,55 kronor per kWh i elområde 4. Så högt har elpriset i södra Sverige inte varit sedan månadsskiftet augusti-september, enligt Tibber.

I priset du som kund betalar tillkommer dessutom bland annat skatt, moms och nätavgift.

Karlshamnsverket.

Det finns flera orsaker till de dyra priserna just nu. Den tydligaste är vädret, förklarar Måns Skytt, elprisexpert på Tibber:

– Det är kallt i hela norra Europa tillsammans med låg vind, säger han.

Oljeeldande verk i drift

Dessutom har nu reparationerna startat på Oskarshamn 3, Sveriges största kärnreaktor. De ska pågå till den 18 december. Sedan tidigare är Ringhals 4 ur drift för en längre reparation fram till den 23 februari. Ringhals 3 togs delvis ur drift i helgen för underhåll, men är nu igång igen.

Isläggning på älvarna i norr pågår också, något som görs varje år inför vintern för att hjälpa vattenkraften.

– Hög konsumtion och låg produktion, sammanfattar Måns Skytt.

Under måndagsmorgonen satte Svenska kraftnät det oljeeldande Karlshamnsverket i Blekinge i drift, efter att det under söndagen satts i beredskapsläge. Det låg då i så kallad ”rullande minimumlast” på 40 megawatt, enligt TT.

Enligt Svenska kraftnät fasades effektreserven i Karlshamnsverket in för att snabbt finnas tillgänglig om behov skulle uppstå.

”Vi har inte behov av deras effekt just nu. De beordrades på minlast då R3 (Ringhals 3) infasning drog ut på tiden”, uppgav Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät, i en kommentar till TT via mejl.

Måns Skytt berättar att Karlshamnsverket stängdes av igen vid 8.45 på måndagen.

Elen är dyr även på tisdagen, när samtliga elområden får ett spotpris på över 4 kronor per kWh.

”Låg risk för bortkoppling”

Även Ryaverket och Heleneholmsverket har upphandlats av Svenska kraftnät för att kunna köras om importen av el slår i taket. Allt för att hindra elbrist och att hushåll och andra behöver kopplas från elnätet.

Finns det en risk för elbrist och frånkoppling nu?

– Det finns en risk, men det är en låg risk. Dock ser vi en stor risk för mycket höga priser, speciellt enstaka timmar, säger Måns Skytt.

Det handlar om så kallade höglasttimmar, alltså tidpunkter då företag och hushåll använder el som allra mest, oftast på morgon- och kvällstid.

Ljusning kommer

Även senare i veckan, runt onsdag och torsdag, ser priserna ut att bli höga.

Men sedan kommer en ljusning.

– Alla prognoser tyder just nu på att vädret blir mildare och vinden friskare igen i slutet av denna vecka. Då är även Oskarshamn 3 tillbaka och förhoppningsvis är stora delar av isläggningen i norr klar. Alla de faktorerna ska trycka ned priset kraftigt.

Då går det att förvänta sig lite mer normala vinterpriser.

– Även om de fortfarande är betydligt högre än tidigare vintrar. Som alltid kommer vädret att styra när det blir som högst och som lägst, säger Måns Skytt.