Gällivare

Mardrömsbacken i Muorjevaara ska bort

Av: 

Aftonbladet

Den kilometerlånga branta backen på E10 har varit ett mångårigt bekymmer för biltrafik. Nu dras vägen om för att minska stigningen.

Foto: GOOGLE

LULEÅ

Den kilometerlånga branta backen på E10 ett par mil norr om Gällivare har varit en mardröm att köra vintertid. Många har blivit stående och vägen har i perioder krävt stora insatser med halkbekämpning för att vara körbar. Nu ser problemet ut att vara löst, rapporterar Kuriren.

I april startar Trafikverket förberedelserna för en omdragning med betydligt lägre stigning – 3,5 procent istället för dagens 5 procent. Omdragningen blir 2,7 kilometer lång och hamnar öster om dagens branta backe.

De träd som idag står i vägen för nya vägen ska fällas i april. Själva vägarbetet påbörjas i juni och beräknas pågå till hösten 2020.

Byn Muorjevaara får nya infarter och hamnar lite längre bort från motorvägen. En av fastigheterna i byn har lösts in och flyttats för att bereda plats.

Nya backen kommer förutom mindre lutning också att få stigningsfält i norrgående, för att underlätta omkörning av tunga fordon.

Entreprenaden har gått till norska Veidekke och prislappen för nya backen landar strax under 100 miljoner kronor.

Publisert:

Aftonbladet

/

Luleå

/

Gällivare

ÄMNEN I ARTIKELN

Gällivare

Muorjevaara

E10, Europaväg 10

Trafik

Bilar

Resor

Trafikanalys