I Täby duger inte svenskan längre

Från en dag till en annan blev förskolan Myrlejonet i Täby engelskspråkig. Barnen på bilden går på en annan förskola.

Vi föreställer oss ett svenskt företag som saluför låt oss säga snus. Efter en tid inser snusföretaget att marknaden för snus är mättad och om inte företaget ska gå omkull är goda råd dyra. Vi föreställer oss nu att företaget lägger ned sin snusproduktion och börjar sälja sockerdricka i stället. Stor succé. Alla gillar ju sockerdricka. Företaget räddat!

Barnen begriper inte

Så där, ungefär, kan det gå till på den så kallade marknaden. Dessutom går det till så där på helt vanliga svenska förskolor.
I dag kunde Dagens Nyheter berätta att förskolan Myrlejonet i Täby - som ägs av friskoleföretaget Futuraskolan - över en natt genomfört ett språkbyte. Numera talar all personal på förskolan nämligen engelska. Enligt föräldrar som DN talat med förstår inte barnen längre vad de anställda säger.

Det är nu inga problem, enligt den nya förskolechefen Adriana Marx Norén. Engelska är den nya pedagogiska inriktningen och eftersom barn är som ”små sponges” - små svampar - så kommer de inom ett par månader tala engelska allihop.
– Vi kan alltid välja den lätta vägen, men Futuraskolan har globalisering som ”mindset”, vi måste förbereda barnen på det som händer i världen. Världen har blivit så liten, säger Marx Norén.
Dessutom så står det faktiskt på Futuraskolans hemsida att det är ”bilingual” - tvåspråkighet - som gäller så de föräldrar som är missnöjda med att plötsligt ha sina barn på en engelskspråkig förskola kanske inte besökt den, tror hon.

Svårt kommunicera

Täby kommun kräver nu att förskolan börjar prata svenska med barnen igen. De små kan inte kan delta i samtal, förstår inte vad personalen säger och har inget pedagogiskt utbyte, enligt kommunen.

Futuraskolans vd Peter Bergström säger till DN att han tar kritiken på ”största allvar även om vi inte håller med”.
– Kommunikation är svårt ibland, konstaterar han.
Jo, tackar för det.

Men det som utspelat sig på Myrlejonet i Täby handlar inte bara om kommunikation. Det handlar om hur svenska förskolor kallt studerar kundunderlaget och från att en dag till en annan slutar sälja snus och börjar sälja sockerdricka.
Riktigt så vill vi nog inte att det ska fungera i ett system som också ska förmå ta hand om det käraste vi var, våra små sponges.

Följ ämnen i artikeln