Rädslan för fluor hotar barnens tänder

Viktigast är att barn borstar tänderna med fluor när deras emalj är som mest sårbar.

Tandläkare slår larm om att en obefogad oro för fluor breder ut sig hos allmänheten. Framför allt är det föräldrar med små barn som är skeptiska, uppger Sveriges Radio. Det kan på sikt leda till att fler får hål i tänderna och att den svenska tandhälsan försämras. På nätet går det att hitta otaliga beskrivningar av att fluor i tandvårdsprodukter är skadliga och kan ge cancer. I stället rekommenderas ofta ekologiska produkter utan fluor.

Men fluor är grundläggande för den fantastiska tandhälsa vi har, menar Göran Koch, professor emeritus och expert på barntandvård. Det råder enligt Göran Koch ingen vetenskaplig tvekan om att regelbunden tillförsel av fluor på tänderna minskar förekomsten av karies. Ämnet bromsar även nedbrytningen av emaljen när tänderna utsätts för den syraattack som sker i samband med att vi äter mat och socker. Men effekten är kortvarig, därför måste man borsta tänderna två gånger om dagen. Viktigast är att tillföra fluor när tänderna är nya och emaljen särskilt sårbar Rekommendationen är att ta en barntandkrämsklick stor som en ärta. För att ett barn ska hamna i riskzonen för en fluoröverdos och bli illamående krävs en hel tub barntandkräm.

Tänderna visade klassamhället

Det var inte länge sedan Sverige hade ett stort problem med dålig tandhälsa. Klassamhället syntes i tänderna. Därför gjorde fluortanten entré på 1960-talet. Skolelever fick regelbundet skölja tänderna med natriumfluoridlösning och tandhälsan förbättrades. Under nedskärningsåren på 1990-talet försvann fluortanten. Många av barnen som växte upp då är småbarnsföräldrar i dag.

Det finns uppenbarligen en pedagogisk lucka att fylla. Tandvården måste ta fram mer fakta om fluor och lära sig att på ett bättre sätt bemöta dem som känner oro.

Överlag är den svenska tandhälsan god. Men det finns fortfarande ett samband mellan klass och tandhälsa. Karies är nästan dubbelt så vanligt hos barn till föräldrar som själva har dålig tandhälsa. Dåliga tänder i barndomen kan kopplas till sämre hälsa i vuxen ålder. Göran Persson har sagt att det han ångrar mest är att han inte införde tandhälsa i högkostnadsskyddet. Tänderna borde ses som vilken annan del av kroppen som helst.

Men viktigast är att lära sig ta hand om sina tänder tidigt.

Effektivast mot desinformation

Sverige brukar bemöta okunskap med folkbildning. Idag är det viktigare än någonsin när all information finns en Google-sökning bort. För att förstå vad som är relevant och riktigt krävs kunskaper. I Stockholm finns numera ett kariespreventionsprogram där man informerar skolelever om tandhälsa, med särskilda insatser i socioekonomiskt svaga områden. Utbildning och fluor är fortfarande effektivast för att behandla Karius och Baktus.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln