Jakten fortsätter på sjukskrivna

Per Sköld har en muskelsjukdom som gör att han bara kan stå upp korta stunder. Ont gör det hela tiden. Trots det vill Försäkringskassan att han går på introduktion hos Arbetsförmedlingen.

Det är den sortens berättelser vi fått vänja oss vid att läsa om i det nya tuffa Sverige.

I dag får socialförsäkringsminister Ulf Kristersson en rapport han väntat på, Försäkringskassans utkast till ett instrument för att bedöma människors arbetsförmåga. Det ska bringa ordning i sjukförsäkringen.

Om Kristersson läst LO-tidningen ­hade han fått sitt instrument redan i fredags. Då kunde tidningen nämligen berätta hur det är tänkt att fungera.

Utredarna har tittat på olika jobb – det finns en lista på 39 yrken, från verkställande direktör till bagare – och försökt bedöma vilken ”toleransnivå” ­arbetet har mot begränsningar hos den som ska arbeta där.

Den som varit sjukskriven ska sedan prövas på samma sätt. Hur ligger det till med de sociala funktionerna och den psykiska uthålligheten? Hur fungerar rösten och hur är det med balansen? Och sist men inte minst, hur har vi det med fysiken?

Det är trots allt sjuka människor vi talar om.

När detta är klart är det bara att matcha. Någonstans i Försäkrings­kassans schema hoppas Kristersson ­hitta plats för tusentals sjuka.

Det betyder förstås inte att verkligen få jobb. Det är ju inte säkert att Försäkringskassans uppfattning om en arbetsuppgift stämmer med de krav riktiga arbetsgivare har. Eller att de jobb instrumentet föreslår verkligen finns.

Dagens politik handlar inte om vägar till arbete. Den handlar om att slussa ut sjuka ur sjukförsäkringen. Och då ­duger också påhittade jobb som argument.

Följ ämnen i artikeln