Sommarlovet blir alldeles för långt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-29

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I nästa vecka rullar studentflaken och veckan därpå börjar sommarlovet. Tio lediga veckor för alla Sveriges skolbarn. Som ungarnas rektor brukade säga i sitt sommartal, veckor fulla av sol, bad och många myggbett.

I kyrkbänken satt vi föräldrar och såg fram mot våra fyra veckors semester med allt större panik.

Tio veckors sommarlov minus fyra veckors semester betydde sex veckor ­utan barntillsyn.

Varför är sommarlovet så långt?

Vi lyckades alltid pussla ihop det. Jag tog början av sommaren och maken tog slutet och i bästa fall fick vi någon vecka tillsammans i juli.

Våra barn har vux­­it upp nu, men jag vet att många föräldrar känner samma panik i dag. Fritids rustar ner. Mellanstadiebarnen hänger i köpcentrumen. Där klarar de sig visserligen ifrån myggbetten, men i övrigt kan jag inte se någon vettig förklaring till varför de ska driva runt på stan i två och en halv månad.

Sommarlovet skapades för att barnen behövdes i jordbruket. Nu skriver vi 2009. Centerpartiet har rätt, på sikt ska det vara mer undervisning och kortare sommarlov. Och då tänker jag inte bara på föräldrarna.

Många barn åker fortfarande ut till landet. Jag känner en kille som kom hit från ett helt annat land. När han gick i skolan hörde han hur svenskarna pratade om ”landet” ­hela ­tiden.

Han fattade inte vilket land de pratade om och vågade inte fråga.

I dag är han långt och väl vuxen, han har i princip förstått vad ett sommarland är, men han har fortfarande aldrig varit på ett.

Andra barn har tur som får åka på kollo. På södra Väddö i Roslagen ligger drömmen för ett stadsbarn.

Barnens ö har funnits i snart hundra år. Den är en stor barnkoloni på 650 hektar skärgårdsmark med 28 gårdar. Var och en har sin profil, teater, musik, fotboll eller bara vanlig sommar med bad och brännboll. Här har barn med helt olika bakgrund blivit kompisar för livet.

Området har ett marknadsvärde på upp emot en miljard, så det är klart att den borgerliga majoriteten i Stockholm kastade sina lystna blickar på det. Här skulle staden för en gångs skull kunna tjäna på en utförsäljning. Redan för ett par år sedan klargjorde finansborgarrådet Sten Nordin (M) att han ville avveckla stiftelsen och föra över tillgångarna till staden.

Protesterna avslutades med en stor demonstration i veckan. Sten Nordin fick ge sig och många barn kommer även i framtiden att kunna åka ut på – landet.

Studenterna har också långa lov. De flesta behöver sommaren för att kunna jobba och dra in pengar. Studiemedlen räcker inte till både hyra och litteratur. Var femte student har dessutom barn och försörjningsbörda.

Nu drabbas studenterna av krisen och bristen på jobb.

De tvingas dessutom konkurrera med de arbetslösa ungdomarna om de få deltidsjobb, extrajobb och svartjobb som står till buds. Ungdomsarbetslösheten är redan uppe i 25 procent, den näst högsta i hela Europa.

Marita Ulvskog har rätt, ungdomsarbetslösheten måste halveras. Annars blir sommarlovet alldeles för långt.

Följ ämnen i artikeln