Högre lön och heltid till Kommunals kvinnor

I dag lyckades parterna komma överrens

Fackförbundet Kommunalt kräver att heltid ska bli norm för välfärdens anställda

De senaste veckorna har löneavtalen flutit in från bransch efter bransch på den svenska arbetsmarknaden. Efter industrins uppgörelse har fack och arbetsgivare enats om löner och arbetsvillkor för byggnadsarbetare, handelsanställda och järnvägsarbetare - bland andra.

Det har inte alltid varit lätt att komma överens, men till sist har arbetsmarknadens parter tagit ansvar. Det är lockande att i löfvensk anda utbrista att den svenska arbetsmarknadsmodellen fungerar.

Stor pusselbit

En riktigt stor pusselbit för att vi ska kunna prata om att avtalsrörelsen 2016 närma sig hamn har dock fattats. Avtalet för 400 000 kommunalanställda skulle ha gått ut i natt, och innan det fanns ett nytt återstod osäkerheten.

De senaste dagarna har förhandlingarna pågått nästan dygnet runt, Kommunal har haft sin förhandlingsdelegation samlad i Stockholm, och i eftermiddag kunde fack och arbetsgivare presentera ett treårsavtal.

I årets avtalsrörelse hade fackförbundet Kommunal bestämt sig för att hitta en princip för hur grupper som är direkt felavlönade ska kunna en rättvisare lön. Utöver de lönehöjningar andra grupper får har Kommunal krävt ett extra påslag för undersköterskorna.

Satsning

Nu finns just en sådan satsning med. Det nya avtalet ska ge en löneökning på 520 kronor för alla det första året. Utbildade undersköterskor ska få ytterligare 500 kronor i månaden. I bästa fall kan det bli en metod för att komma åt orättvisor, utan att för den skull utlösa en allmän huggsexa på hela arbetsmarknaden.

Utan det extra påslaget hade förbundsledningen i Kommunal fått räkna med en tuff tid. Stormen från medlemmarna hade sannolikt fått rabaldret kring lägenheter, krogar och kursgårdar att framstå som en stilla fläkt.

Nu slipper Kommunal förhoppningsvis nya missnöjesvågor.

I skuggan av kravet på högre löner har Kommunal drivit ytterligare ett krav som kan vara väl så viktigt för jämställdheten. Förbundet vill att heltid till sist blir norm, också i kvinnodominerade yrken.

Inom vård och omsorg arbetar i dag mer än hälften av Kommunals medlemmar deltid. Ofta därför att det helt enkelt inte erbjuds några heltidstjänster. Ibland beror det på att jobbet är så tungt att deltid blir enda sättet att orka.

I vilket fall som helst blir resultatet en lön som knappast räcker för det nödvändigaste och en lägre pension i framtiden. Det är inte värdiga förhållanden för någon, och absolut inte för de människor vars arbete är välfärden.

Självklart löser inte ett avtal problemen med deltider omedelbart, men att frågan finns med i den uppgörelse som gjordes i dag är viktigt. Nu kan arbetet för att skapa rimliga villkor fortsätta.

Fack och arbetsgivare lyckades presentera ett avtal i rätt tid. Men ännu viktigare är det nog att det ser ut som de skrivit ett avtal med rätt innehåll.