Riksbanken oroar sig för fel problem

Publicerad 2011-04-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går höjde riksbanken räntan med 0,25 procentenheter och passade också på att lyfta ett varningens finger mot arbetsmarknadens parter. Om ni inte håller tillbaka lönerna – då kommer vi minsann att höja ännu mer. Så lät den stränga uppmaningen från Brunkebergstorg.

Men kanske varnar banken fel spelare.

I alla fall om de nu oroar sig för att lönerna ska börja glida.

Sverige har återhämtat sig väl från krisen och regeringen har inte hängt med. I själva verket har de klamrat sig fast vid en politik de förhandlade fram i Göran Hägglunds trädgård i Bankeryd för sex år sedan. Sedan dess har världens finansmarknader hunnit gå igenom ett antal näradödenupplevelser och svensk industri både hunnit kollapsa och återhämta sig. Anders Borg har däremot hela tiden varit konsekvent. När ekonomin gick som smort sänkte Borg skatten, när ekonomin vände sänkte Borg skatten, när det blev recession sänkte Borg skatten och när ekonomin nu återhämtat sig sänker Borg skatten.

– Regeringen gör det lönsammare att arbeta.

Jovisst, vi har hört förklaringen till leda men arbetslösheten är fortfarande nästan åtta procent och något står inte rätt till: 400 000 personer är arbetslösa samtidigt som 7 av 10 företag har svårt att rekrytera nytt. De arbetslösa står i kö och söker jobb de inte kan få – eftersom de saknar rätt kompetens. Ett av fem företag har tackat nej till uppdrag på grund av arbetskraftsbrist.

Det var den här utvecklingen som fick Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Tommy Waidelich att säga ordet ”mismatch” 21 gånger i budget­debatten och finansminister Borg att ignorera det precis lika många gånger.

Riksbanken varnar arbetsmarknadens parter att inte dra i väg med lönerna men det är snarare just företagens svårigheter att hitta rätt arbetskraft som riskerar att pressa upp löner och priser. Och därmed leda till högre räntor.

Regeringen har ingen politik mot detta och det är oroväckande.

Katrine Kielos

Följ ämnen i artikeln