Inget mandat för systemskifte

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-09-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

borgerlig vinst Alliansens Fredrik Reinfeldt (m), Maud Olofsson (c), Lars Leijonborg (fp) och Göran Hägglund (kd) vann en historisk seger, men valresultatet blev mycket jämnare än vad opinionsinstituten hade visat.

Valet blev på många sätt historiskt:

För första gången lyckades de borgerliga partierna vinna makten i en högkonjunktur. Svensk ekonomi hör till de starkaste i Europa.

De borgerliga partierna förenades i en gemensam allians.

Moderaterna gör sitt bästa val sedan kosackvalet 1928.

Socialdemokraterna gör sitt sämsta val sedan 1914, alltså före den allmänna rösträttens införande.

Göran Persson annonserar sin avgång på valnatten.

(Se Olle Svennings krönika)

Fredrik Reinfeldts förnyelse av moderatpartiet fick väljarnas mandat. Han har skickligt använt sig av kundanpassningens strategi. Nu återstår att se hur han och alliansen hanterar sin seger?

Mycket jämnare

Valresultatet kan knappast tolkas som ett ja till systemskifte. Dels blev det mycket jämnare än vad opinionsinstituten och den stora vallokalsundersökningen hade visat. Dels gick den borgerliga alliansen till val på att försöka likna socialdemokraterna i väldigt mycket.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt bekände sig till den svenska välfärdsmodellen och har till och med försvarat kollektivavtal och arbetsrätt.

Centern en vinnare

Frågan är hur de övriga allianspartierna agerar. Centern är en vinnare. Maud-effekten kom till slut och partiet är nu tredje största parti. Det gamla centerpartiet som en gång samarbetade med socialdemokraterna finns inte längre.

Folkpartiet och kristdemokraterna är borgerlighetens förlorare. Folkpartiet tappade mest och är nu mindre än centern. Den interna kritik som väcktes av skandalen kring dataspionaget lär blomma ut igen. Lars Leijonborgs ställning är knappast starkare nu efter valet.

Göran Persson visade ledarskap och tog sitt ansvar för ett dåligt genomfört val. Han har annonserat sin avgång. Det borde rimligen folkpartiledaren Lars Leijonborg också göra. Intressant blir att följa folkpartiets utveckling. Förhoppningsvis lämnar partiet sina irrfärder ut i högerkanten och återtar sin socialliberala själ.

På den röd-gröna sidan är både vänsterpartiet och socialdemokraterna förlorare medan miljöpartiet gjorde ett riktigt bra val. Maria Wetterstrand fick sitt tv-genombrott i TVÌ´0;4:s partiledardebatt. Miljöfrågorna är det röd-gröna blockets paradgren jämfört med den betonggrå alliansen. Trängselskattefrågan har säkert bidragit till miljöpartiets framgång i Stockholm.

Högre valdeltagande

Valdeltagandet blev tvärtemot vad statsvetare befarat högre än förra valet. Det är för demokratin glädjande.Antalet röster på övriga partier har däremot ökat markant i detta val. I södra Sverige är det framför allt sverigedemokraterna som gått starkt framåt. Det är djupt oroväckande.

I flera kommuner och landsting ställs nu de etablerade partierna inför frågan om hur man ska kunna styra utan att ge de främlingsfientliga krafterna inflytande. Här får inte blockpolitiken förhindra kamp mot mörkerkrafterna.

HK

Följ ämnen i artikeln