Berga by är ett geggigt gärde

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-05-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För bara någon månad sedan kryllade fjället av människor. En nyårshelg eller påsk lär det finnas upp till 80 000 turister i Sälen. Nu är det alldeles tomt, utom på Systembolaget. Norrmännen uppfattar Sverige som ett lågprisland när det gäller alkohol.

Någon provkör en motorcykel på den tomma parkeringen utanför Hundfjället. Vid Lindvallen prövar en ung kvinna rullskridskor. Hon använder stavar för att hålla balansen.

En resa uppför Västerdalälven i maj är en upplevelse. Den otämjda älven slingrar sig ner genom dalen samtidigt som våren rullar tillbaka. Vattnet från den smältande snön i fjället kastar sig genom forsarna. Riksväg 71 ligger i stort sett öde och solen blänker i motorcykelns mätartavlor.

I Malung, växtzon VI, är björkarnas blad knappt utslagna. Grönskan som bara några mil tidigare varit massiv kan bara anas. Innanför skinnstället känns det att temperaturen sjunker. Vasaloppsstarten i Berga by är ett geggigt gärde.

Maj är vilomånad för turistindustrin i Sälenfjällen. Anläggningarna, som på bara några årtionden gjort Sälen till ett svenskt centrum för vintersport, ligger tomma.

– Nu pustar de ut, inte minst efter den här säsongen, säger Malungs kommunalråd Håkan Eriksson.

En vinter med tidiga snöfall i Stockholmstrakten och den svaga svenska kronan är perfekt för turistindustrin i de svenska fjällen. För Malungs kommun, där Sälen ligger, betyder det arbete och inkomster. Det behövs. Folkmängden minskar stadigt. Mellan 1990 och 2000 tappade Malung 806 invånare. Det är mycket för en kommun med knappt 11 000 invånare.

– Men om inte vi klarar oss vet jag inte vilka små kommuner som ska klara sig, säger Håkan Eriksson.

Han är glad över skidturismen. Utan den skulle tillbakagången för skinn- och läderindustrin ha slagit än hårdare. Men det är inte en odelad glädje, och det beror precis på att skidsäsongen har ett slut.

Av dem som arbetar i fjällanläggningarna är omkring 500 fast anställda. De bor i trakten och betalar skatt till kommunen. De övriga, 1 500 till 2 000, är säsongsanställda och skrivna på annat håll.

Hotellen och liftanläggningarna betalar moms och fastighetsskatt. Till staten. Någon har räknat ut att Malung, näst Stockholm, skulle vara den kommun i landet som producerar mest moms per invånare.

Tiotusentals människor i fjällvärlden ställer krav på kommunal service, även om de inte skattar där. Vatten och avlopp. En brandkår. Sälenfjällen har ett eget brandförsvar med en förman och fyra brandmän. Ibland behöver också de tillfälligt anställda kommunal service som barnomsorg.

Om de som arbetar på fjället också skrev sig i Sälen vore problemet löst. Med en kommunalskatt på nästan 32 kronor utan kyrkoskatten och med avdrag för dubbelt boende talar dock mycket mot ett byte av kommun. Kommunen och branschen försöker locka med turistutbildning under sommaren.

Från Smågan där Vasaloppsåkarna har den första kontrollen syns de ännu snöklädda topparna av fjällen.

Därifrån rinner smältvattnet i Västerdalälven mot kusten, precis som pengarna från turismen.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln