Ledare

I Skåne får fattiga dö av cancer

Inför avgift för cancerbehandling

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Nu är det inte längre självklart att cancerbehandling är till för alla. I Region Skåne har den moderatledda majoriteten bestämt sig för att införa patientavgifter på samtliga cancerbehandlingar. Anledningen? Att det blir mer lika för alla.

Det är det liberala regionrådet Gilberg Tribos (L) argument. Från och med nästa år så kommer varje cancerbehandling kosta 200 kronor. Oavsett om det gäller cellgifter, strålning eller andra cancerläkemedel. Just strålbehandling har tidigare varit gratis.

– Det är en viktig princip att det är lika, säger Gilbert Tribo (L), regionråd, till Sydsvenskan.

Större risk för fattiga

Ett annat sätt att det ska bli lika är förstås att inte avgiftsbelägga cancerbehandling alls. Men det verkar inte ha slagit varken liberaler eller moderater. De som argumenterat emot dessa patientavgifter är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

De föreslog även att avgiften för akutmottagningsbesök skulle sänkas. Detta för att sänka tröskeln för människor att söka vård. Men det gick inte igenom.

I dag är det större risk för en fattig person i Malmö att utveckla cancer än en rik person i Vellinge. Anledningen är bland annat att personer i fattiga områden inte nås av information om screening.
Enligt Cancerfonden skulle 194 liv om året kunna räddas. Men bara om programmen för screening skulle nå lika många som i de kommuner där de flesta deltar.

Skåne misslyckas

Där har region Skåne misslyckats med att få en jämlik screening som når alla. Att de nu lägger på avgifter för cancerbehandlingar kommer knappast jämna ut chanserna till överlevnad.

Att använda argumentet att det ska bli lika är därför märkligt i det här fallet. För att rädda fler liv så är det klart att tillgången till både screening och behandling ska vara lika, men inte lika dyr.

Enligt Tribos (L) så når cancerpatienter ändå snabbt högkostnadsskyddet på 1 150 kronor. Efter det behöver de inte betala för vårdbesöken. Det är förstås ett bra argument för den som har pengar.

Men för många människor är det en kännbar skillnad i plånboken. Men det är nog inte för deras skull högermajoriteten nu gör det dyrare med cancerbehandlingar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Vill du överleva cancer? Var inte arbetarklass

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skåne

Sydsvenskan

Region Skåne

Cancerfonden