Drunknade i tjära – dog i brinnande kalk

SSAB i Luleå rapporterar fem dödsfall på lika många år.

Vi minns de två entreprenörerna som drunknade i tjära. Och de unga arbetarna som fick brinnande kalk över sig.
SSAB i Luleå rapporterar fem dödsfall på lika många år, tidningen Dagens arbete beskriver stålverkets svarta statistik.
En 55-åring klämdes till döds när han besiktigade en travers. En entreprenörs-anställd körde en truck när han krockade med ett av SSAB:s tåg. Han kom från Slovakien, men dog på ett stålverk i Sverige.
– Utifrån allt som hänt på SSAB måste vi sätta ­in mer resurser, säger IF Metalls huvudskydds­ombud Roger Forsberg.
– Vi måste bli bättre på att följa regler och komma överens. Vi kan inte bara ­säga att vi haft otur.

Börjar i januari

Men arbetsmiljön är sällan prioriterad i dag. Polisutredningarna tar tid och ­ansvarsfrågan kompliceras av flera led av entreprenörer. I somras friades en ­arbetsledare från ansvar för tjärolyckan.
I veckan blev det också klart att rättegången om kalkolyckan börjar i januari. Nio rättegångsdagar ska ägnas åt katastrofen vid kalkugnen den 1 november 2011. Johan Löfroth, 23, och Gustav ­Seppelin Solli, 19, skulle skölja en kalkugn. Men vatten mot bränd och släckt kalk gjorde reaktionen våldsam. Ett frätande moln fyllde rummet och de två unga killarna fick brinnande kalk över huden, in i ögonen och ner i lungorna.

Någon måste ta ansvar

Johan Löfroth klarade sig inte. Gustav Seppelin Solli fick svåra brännskador. 
De var sammanlagt sju arbetare i rummet när olyckan hände. Alla var anställda av olika underentreprenörer som ­arbetade åt Nordkalk inne på SSAB:s ­område. Det fanns ingen arbetsledare på plats som kunde förklara hur arbetet skulle gå till.
Dagens fragmenterade arbetsmiljöer kräver tydliga regler och ett strikt ansvar. Någon måste ta ansvar när arbetande människor dör.

Följ ämnen i artikeln