Björklund griper tag i taktpinnen

Att Jan Björklund har lyckats sitta kvar som partiledare, splittra Alliansen och rita om spelplanen under samma ­månad visar att gammal är äldst. OBS! Bilden är ett montage.

Jan Björklund har haft ett par tuffa veckor. Först blåste det upp till ännu en maktstrid mellan honom och Birgitta Ohlsson. Vänner till Björklund försökte utmanövrera Ohlsson ur partistyrelsen – men gick bet.

I stället blev Jan Björklunds ställning som partiledare än mer ifrågasatt.

I förrgår avslöjade Afton­bladet att Jan Björklund ska avgå som partiledare. Källan var riksdagens hemsida där informationen stod tydligt. Adrenalinet pumpade på svenska nyhetsredaktioner innan uppgiften snabbt dementerades av Jan Björklund själv på Twitter.

Åter i hetluften

Den felaktiga informationen förklarades med en bugg i riksdagens datasystem.

I går var Jan Björklund åter i hetluften. I Dagens Nyheter öppnar han för en block­överskridande regering om de borgerliga partierna blir mindre än de rödgröna i nästa val.

– För mig är det otänkbart att Alliansen skulle regera med ett aktivt stöd av SD.

Med det beskedet kastade Björklund om spelplanen. Den mysiga stämningen och de glada minerna inom Alliansen var som bortblåsta.

Oppositionen spricker därmed på mitten. I ena ring­hörnan står KD och M som har öppnat för att regera med SD som en del av det parlamentariska ­underlaget. I den andra står Jan Björklund och någonstans i mitten vacklar Centerpartiet.

Den första som förstår

Annie Lööf har sagt nej till att styra med SD men inte ja till ­något annat alternativ,

Om inget dramatiskt händer i opinionen står valet 2018 mellan en mittenregering ledd av Socialdemokraterna och en ­högerregering som antingen behöver passivt eller aktivt stöd av Jimmie Åkesson.

Jan Björklund verkar vara den första inom borgerligheten som verkligen förstår konsekvenserna av detta.

Som debatten ser ut nu blir den centrala regeringsfrågan om SD ska ges politiskt inflytande eller inte.

Kan bryta dödläget

Men en mittenregering ­skulle ha fler fördelar än att blockera SD. Den kan även bryta det dödläge som blockpolitiken skapat i allt från skolpolitik till ­bostadsbyggande och utveckling av välfärden.

Att Jan Björklund har lyckats sitta kvar som partiledare, splittra Alliansen och rita om spelplanen under samma ­månad visar att gammal är äldst. Från att ha varit uträknad har han plötsligt tagit över takt­pinnen.

Förhoppningsvis är det början på slutet av den permanenta parlamentariska kris vi haft sedan SD kom in i riksdagen 2010.