Vi har lyft Sverige ur 90-talets bojor

Efter åtta år lämnar Karl-Petter Thorvaldsson ordförandestolen i LO

I ett sommarvarmt men coronaöde Stockholm berättar LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson om den gång för några år sedan då han startade i Vasaloppet.

– En 40-årskris, konstaterar han.

Alla han pratade med föreslog att han skulle prova öppet spår, eller en kortare variant. Smålänningen från Kosta vägrade lyssna. Han ville göra hela loppet, på tävlingsdagen.

– Jag hade åkt fyra mil på en dag, och jag tänkte att kommer jag halvvägs tar envisheten mig i mål.

Han kom bara till Smågan, elva kilometer in i loppet. Utan ett spår och i motlutet mot den första kontrollen blev det alldeles omöjligt.

– En bit in i backen kom det en kille på en snöskoter. Jag frågade hur jag låg till och han ropade på dalmål: "Du ligger sjua från slutet".

Obetvinglig optimist, och när det inte går som man tänkt blir det en bra historia

På något sätt känns historien rätt beskrivande för Karl-Petter Thorwaldsson. Obetvinglig optimist, och när det inte går som man har tänkt blir det i alla fall kvar en bra historia. Jag har tappat räkningen på alla gånger jag genom åren hört honom tala om en kommande vänstervåg.

I morgon lämnar han jobbet som ordförande för LO. Det finaste jobb en arbetargrabb kan ha, som det brukar heta.

– Jag ville verkligen göra det här, och jag ville göra det i precis åtta år, säger Karl-Petter Thorwaldsson när vi träffas på Norra Bantorget i Stockholm.

 

Att han skulle bli LO:s ordförande var ändå lite överraskande. Trots att just samarbetet med Socialdemokraterna ofta präglar bilden av LO brukar organisationen nämligen inte ledas av före detta politiker. Tjänstemännens och akademikernas organisationer har ofta haft politiska topptjänstemän på ledande poster. Inte LO.

En tidigare SSU-ordförande, som dessutom arbetat i regeringskansliet, på partiexpeditionen och som ordförande för ABF, var kort sagt ett oväntat val av LO-kongressen 2012.

– Många har nog sett mig som lite av en politiker. I alla fall sådana som inte känner mig. Jag har fått jobba med det, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Nu ska han avgå, nästan på dagen 30 år efter det där telefonsamtalet från Anna Lindh som innebar en blixtflytt från Växjö till uppdraget som ordförande i SSU.

På en coronaanpassad kongress i morgon lämnar Thorwaldsson över till Susanna Gideonsson, ordförande i Handelsanställdas förbund och den andra kvinnan genom historien som får leda LO.

– Hon tar över ett svårt jobb, men också ett otroligt roligt jobb. Bara att kunna besöka arbetsplatser i alla tänkbara branscher och lära sig hur det fungerar. Det har jag haft mycket nytta av, säger han.

Karl-Petter Thorwaldsson beskriver arbetet i fackföreningsrörelsen som speciellt, en korsväg mellan folkrörelsearbete och makt.

– När jag återvände till IF Metall från politiken upptäckte jag hur mycket kontakten med människor betyder. Jag hade verkligen saknat att slänga käft med folk, säger han.

 

I partiet – när Thorwaldsson säger det menar han Socialdemokraterna - handlar det mesta om arbetet i riksdagen eller i kommunfullmäktige. Så måste det vara, men mötet med människorna kommer ofta i andra hand.

Efter LO-kongressen för åtta år sedan skrev jag att den nya ledningen valts för att lösa två uppgifter. För det första att hålla samman förbunden, inte minst när det handlar om lönebildning. Men för det andra också för att ge LO-förbundens medlemmar en starkare röst i samhällsdebatten.

– Det var precis det uppdrag vi fick från valberedningen, säger Karl-Petter Thorwaldsson nu.

Veckorna efter kongressen var landets journalister måttligt intresserade

Sammanhållningen i LO oroade han sig inte så mycket för. Samhällsdebatten verkade svårare. Veckorna efter kongressen var landets journalister måttligt intresserade av vad LO tyckte. Det skulle ändra sig.

– Det var flera saker, vi förhandlade till exempel med Anders Borg om jobbpakten och sa vad alla tyckte om riksbankens alldeles för höga räntor.

En riktig konflikt blev det när LO på första maj 2013 krävde välfärdssatsningar på 70 miljarder kronor.

– Det var precis här borta jag höll det talet. Magdalena Andersson var inte så glad, men hon har faktiskt genomfört det vi krävde, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han menar att Sverige faktiskt de senaste åren har lyckats bryta sig ur bojorna från 90-talskrisen. Det är fler som inser att budgetdiciplin inte är ett politiskt egenvärde. Och att växande klyftor sliter sönder samhällen.

– I dag säger alla ekonomer - i hela världen - att ojämlikheten är ett av våra värsta gissel.

Det har haft betydelse, också i den svenska debatten. Men enligt den avgående LO-ordföranden har också hans organisation spelat roll.

– Ibland tror jag vi gör oss för små, alldeles i onödan.

 

Överhuvudtaget är det en förvånansvärt ljus bild av framtiden Karl-Petter Thorwaldsson målar upp.

Visst, organisationsgraden har fallit i många branscher, ofta precis de där villkoren är sämst och otryggheten störst. Men nu söker allt fler medlemskap i facket, och på sikt måste också kvinnor i serviceyrken få rätt till fasta jobb på heltid.

Och visst, samarbetet med Socialdemokraterna blir annorlunda när partiet tvingas kompromissa för att få igenom något av sin politik. Å andra sidan måste ju Socialdemokraterna se att det går bra bland arbetarväljarna när man nu till exempel förbättrat villkoren i a-kassan. Det måste stärka självförtroendet.

Där har vi optimisten igen.

Karl-Petter Thorwaldsson tror inte att det kommer att vara möjligt att försämra a-kassan igen.

Samtidigt finns det förstås problem. Det senaste stavas LAS-utredningen som presenterades för snart två veckor sedan.

– Det låter kanske hårt, men i frågan om anställningsskyddet har amatörer fått ta alldeles för stor plats. Vi vill hitta en uppgörelse med arbetsgivarna, men utredningens förslag och en massa prat om stoppdatum hjälper inte, säger han.

Att Eva Nordmark och Stefan Löfven slog fast att utredningens förslag aldrig kommer att bli regeringens är viktigt för att förhandlingarna mellan parterna ska kunna fortsätta.

 

Nu hoppas den avgående LO-ordföranden få ännu mer tid för mötet med människor. Så småningom vill han kunna hålla kurser och föreläsa, kanske i några av landets alla lite bortglömda Folkets Hus.

Som så många avgående ledare säger Karl-Petter Thorwaldsson att han inte har några råd till sin efterträdare, men han medger att han faktiskt lämnade en uppmaning på sitt sista möte med LO:s styrelse.

– Jag sa åt dem att fortsätta att träffas ofta, varannan vecka. På det sättet slipper man gång på gång börja om i arbetet.

I det senaste avsnittet av podden "Jobbet" diskuterar Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein och Aftonbladets Ingvar Persson den nya las-utredningen.