Det är din tur nu Anders Borg

När finanskrisen slog in över land­et gjorde industriföretagen sig blixtsnabbt av med personal. I ett slag försvann nästan 100 000 arbetsplatser. Utan krisavtalet mellan fack och arbetsgivare hade ­ytterligare kanske 12 000 jobb förlorats.

Företagen anpassade sina kostnader direkt. Ett dramatiskt exempel på principen att allt, också arbetskraft, ska­ ­levereras ”just in time”.

Svensk arbetsmarknad visade att den kan vara extremt flexibel.

Det hade ett pris. För de anställda som drabbades av arbetslöshet och en a-kassa på gränsen till haveri. För samhället, vars kostnader skenade och inkomster krympte. Men också för företagen.

När efterfrågan återvände saknades ofta de människor som hade kunnat få produktionen att ta fart.

I Sveriges konkurrentländer – inte minst Tyskland – var man bättre rustade. Ett system för permittering eller – som det nu kallas – korttidsarbete gav företagen möjlighet att dra ner produktionen utan att långsiktigt förlama möjligheterna att åter växa.

Det har givit tyska företag ett försprång.

Fack och arbetsgivare inom industrin vill nu att också Sverige skapar en ordning för korttidsarbete som kan jämna ut chocker som den vi upplevde hösten 2008. Det skulle alla tjäna på.

Företagen måste ta en del av ansvaret, liksom löntagarna. Men om det ska bli ett fungerande system krävs också en tredje part, staten.

Annie Lööf lovade i går att titta på förslagen, men resultatet hänger på om Anders Borg tänker betala. Det är han som måste visa korten, och det är bråttom. Från industrin kommer nu åter signaler om stora varsel.

Följ ämnen i artikeln