Krispolitiken är ett skämt

Förslag till ministern I stället för att sänka bolagsskatten med 16 miljarder kronor skulle Hillevi Engström och regeringen kunna plöja in miljarder i a-kassan och utbildningssatsningar.

17 NOVEMBER 2012. Krispolitik

Nej, det går inte bra för Sverige. I dag är 400 000 svenskar ­arbetslösa. Nästa år kommer det att vara betydligt fler.

Hillevi Engström, som på pappret är arbetsmarknads­minister, hävdar att ”regeringens fokus är att det ska komma nya jobb”.

Vilket skämt. Problemet är ju att det inte ”kommer” några ”nya” jobb. Eftersom det är lågkonjunktur, vilket ju innebär att jobb försvinner.

Kan få 32 000 nya lärare

Regeringen säger att de inte kan göra något mer eftersom deras påhittade ”reformutrymme” är slut. Det har de nämligen bränt på att sänka bolagsskatten med 16 miljarder kronor.

När budgeten presenterades i höstas blev det väldigt konstigt. Det blev lika mycket uppmärksamhet kring Erik Ullenhags ­integrationssatsning på 200 miljoner som kring bolagsskatten, som kostar 80 gånger mer.

Men det går faktiskt inte att jämföra.

För när Ullenhags förortssatsning är symbolpolitik, är 16 miljarder mycket pengar. Det skulle – lågt räknat – räcka till 32 000 nya lärare. Det är mer än sex nya lärare till varje grund- och gymnasieskola i hela landet.

16 miljarder är mer än vad ­regeringen satsar i nya pengar på alla andra politikområden nästa år. Skolan, infrastrukturen, forskningen, arbetslös­heten, bostäder, sjukvården,­ ­integrationen och allt annat.

Regeringen påstår att bolagsskattesänkningen är bra för konjunkturen.

Problemet är bara att det ­råder en rörande enighet bland ekonomer om att sänkt bolagsskatt är dålig konjunkturpolitik, eftersom den inte gör att företagen anställer fler.

Anders Borgs mål med ­skattesänkningen är ett mindre statligt åtagande. Inte kris­bekämpning. Det lägger han knappt en krona på.

Det är synd. För 16 miljarder kronor skulle räcka till mycket, om man nu inte vill anställa 32 000 lärare. Här är ett par andra förslag:

I dag står 150 000 arbetslösa i Sverige helt utan försäkringsskydd. Hillevi Engström ­rekommenderade i veckan att de skulle söka socialbidrag. I stället skulle hon, enligt en modell från TCO, för 7,5 miljarder kunna fixa a-kassan så att ­taken höjs, avgifterna sänks och fler kvalificerar sig.

Räcker till satsning

Då har man ändå kvar resurser så det räcker till en dubbelt så stor utbildningssatsning än 1990-talets stora kunskapslyft. 8,5 miljarder skulle räcka till ­både mindre barngrupper på lågstadiet och en rejäl satsning på vuxenutbildning och arbetsmarknadsutbildning.

Så, sammanfattningsvis:

”Reformutrymmet” är inte slut.

Det ”kommer” inga ”nya jobb” nästa år.

Och för 16 miljarder går det att föra riktig krispolitik som håller nere arbetslösheten och ställer om Sverige.

Om man bara vill.

Följ ämnen i artikeln