Borg begriper något som S inte förstår

Framtida skattepolitiken I över ett år har Leif Pagrotsky jobbat med att se över Socialdemokraternas skattesystem. I sak är det inga stora överraskningar som han har kommit fram till, men möjligen underskattar Pagrotsky de långsiktigt ekonomiska effekterna.

22 SEPTEMBER 2012. S och skatterna

Det blåste kallt den där förstamajdagen 2011 i Borlänge. Håkan Juholt hade åkt upp till Dalarna för att hålla sitt första tal som nyvald socialdemokratisk partiordförande.

Framför musikskolans lokaler pratade han om pingviner, paraplyer och tåg som inte går i tid. Men han pratade också om skattesystemet.

”Vi har tillsatt Leif Pagrotsky för att ­göra en ordentlig skatteöversyn. Vi kommer tillbaka med en tjock katalog med förslag om hur vi ska forma skattepolitiken för morgondagen. För det lapptäcke som finns i dag är inte överskådligt, inte begripligt. Det är ­ogenomträngligt och har inget­ fokus”.

Sänkt skatt för pensionärer

I mer än ett år har Leif Pagrotsky ­suttit på sin kammare och sett över skatte­systemet.

I går kunde Dagens Nyheter avslöja ­huvuddragen i den rapport – i praktiken ett förslag till Socialdemokraternas framtida skattepolitik – han inom kort ska ­presentera för den socialdemokratiska partistyrelsen.

Inkomstskattesänkningarna i form av jobbskatteavdraget ska behållas och framtida skattesänkningar ska gå till ­sjuka, arbetslösa och pensionärer. Dessutom ska rut-avdraget behållas.

I sak är det inga stora överraskningar.

Samma besked från Waidelich

Tommy Waidelichs höstbudget från 2011 innehåll samma besked – med brasklappen att rut-avdraget ska göras fördelningspolitiskt mer lättsmält. Även Magdalena Andersson, Socialdemokraternas skuggfinansminister, är inne på samma linje.

Det är nog en klok hållning. Vid nästa val har svenskarna levt med borgerlig skattepolitik i åtta år och inrättat sina liv efter detta. Ett parti som på allvar vill ta regeringsmakten kan inte låtsas som om nästan tio år med Fredrik Reinfeldt aldrig hänt.

Men det finns något i DN:s intervju med Pagrotsky som skaver, och ett exempel är när han säger att rut-avdraget ska behållas eftersom det inte är ”så dyrt som jag hade trott”.

Möjligen underskattar Pagrotsky de långsiktiga ekonomiska effekterna. ­Redan 2010 belastade avdragen för rut och rot statskassan lika mycket som ­hela polisväsendet.

Möjligen underskattar han också de långsiktiga effekterna av samhällsutvecklingen. Vi ser redan hur rut-avdraget konkurrerar ut de kommunala hemtjänsterna och hur behovsprövad kommunal hemtjänst blir en fråga för den egna plånboken.

Ett helt oreformerat rut-avdrag bidrar till att vi byter princip för hur samhällsresurserna ska fördelas.

Är det ett problem för Socialdemo­kraterna och Leif Pagrotsky?

Ett skattesystem är inte bara en fråga om hur man får in pengar till staten. Skatter och hur de är konstruerade påverkar faktiskt samhällsutvecklingen.

Är det några som begripit det är det gänget som styrt landet i sex år.

Följ ämnen i artikeln