Vi vill inte ha systemskiften

Jag tänker inte påstå att boråsare i allmänhet skulle vara mer välklädda än folk på andra håll. Mina vänner skulle unisont förklara att jag helt saknar kompetens att avgöra den saken. Däremot tycker till om med jag mig kunna ana lite extra engagemang hos människorna jag möter i staden.

Det jag däremot kan uttala mig om med bestämdhet är att det pratas om kläder i Borås. Samtalen i hotellets bar, telefonsamtalen i rälsbussen som passerar Fristad handlar om mode. Det är faktiskt inte så konstigt. Borås är fortfarande landets textilhuvudstad.

”Centrum för textilindustrin” sa Ulf Sjösten, länge Moderaternas starke man i kommunen. Vi stötte på varandra när jag åkt till Borås för att se de Allianspartierna presentera sin lokala valplattform.

Sjösten bar en elegant mönstrad skjorta i värmen.

Fabrikerna har flyttat

Han tvingades förstås genast komma med en reservation. Det vi brukar mena med industri, alltså själva fabrikerna, har till stor del flyttat. Under 1970-talet försvann tiotusentals jobb när tillverkningen skeppades i väg.

Ändå är det alltså mycket i Borås som cirkulerar kring textilier, kläder och mode.
Textilhögskolan med sin unika kompetens och sina högteknologiska framtidssatsningar. Modeföretagen som har sina designavdelningar och huvudkontor just här.

”Och så har vi ju e-handeln” säger Amanda Wiktorsson. Postorderförsäljning, låt vara med stöd av ny teknik, är stekhett.

Wiktorsson är moderat framtidsnamn och bär en somrig klänning av 60-talssnitt och i alliansens brandgula färg.

Borås är en oerhört viktig nod i den textila logistiken. 60 procent av de tygprodukter som säljs i Sverige lär passera genom Borås.

Vi lever kanske i tider där allt förändras, hela tiden. IT och globala handelskedjor har vänt upp och ner på varenda sekund av vardagen. Och nu väntar robotar och artificiell intelligens. Absolut ingenting lär bli sig likt.

Utom vi.

Vi är oss ganska lika

För mitt i omgivningens förvandling förblir vi människor oss rätt lika. Vi håller fast vid traditioner, som matjessillen på midsommar. De flesta av oss tycker väl inte ens att det är så gott. Annars skulle vi ställa sillen, gräddfilen och färskpotatisen på bordet oftare.

Vi håller också fast vid samhällssystem som vi vet fungerar. En i grunden konservativ tankefigur som lustigt nog ofta har hindrat den svenska högern från att vinna val på paroller om systemskifte. Den svenska samhällsmodellen har fungerat alldeles för bra.

Vi håller fast vid det vi begriper oss på, som boråsarnas känsla för kläder.

Förmodligen är det tur, för mitt i allt det nya finns det alltid saker som bara en människa klarar.

Som att göra vackra kläder och välklädda medmänniskor rättvisa.