Mejla

Ingvar Persson

Lite apartheid i fredagsvinet?

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Handla inte av vinjätten förrän de anställda får schyssta villkor

Strejken på Robertson Winery har pågått sedan slutet på augusti. De anställda vill ha en lön som går att leva på, och anständiga villkor på jobbet.
Strejken på Robertson Winery har pågått sedan slutet på augusti. De anställda vill ha en lön som går att leva på, och anständiga villkor på jobbet.

Vinerna från Robertson tillhör Systembolagets mest populära. Förra året köpte svenskarna mer än en och en halv miljon liter. Det är nästan en procent av hela vinförsäljningen. Flaskor och boxar från Västra Kapprovinsen i Sydafrika kommer att vara en del av fredagsmyset i många svenska hem i kväll.

Samtidigt har arbetarna på Robertson Winery strejkat sedan slutet av augusti. Kraven är inte precis orimliga. Vinarbetarna i Robertson vill ha en lön som det går att leva på. Som räcker till mat, hyra och kläder för arbetarna och deras barn.

Slut på trakasserier

I dag har de anställda en lön på drygt 2 000 kronor. Facket, CSAAWU, vill att den höjs till drygt 5 000 kronor.

De strejkande vill också ha slut på de trakasserier av fackliga medlemmar som man anser förekommer på företaget, och i branschen. Dessutom kräver facket att få vara med i den kommitté som ska bevaka att Systembolagets kod om mänskliga rättigheter faktiskt tillämpas.

Systembolaget beskriver Sydafrika som ett “riskland” när det gäller arbetarnas villkor. Vinbranschen är tuff. Arbetslösheten är hög och den fackliga organisationsgraden bara omkring fem procent. Skuggorna från apartheidsystemet finns kvar. Sydafrika är fortfarande ett av världens mest ojämlika länder.

Dessutom finns det åtta olika fackliga organisationer, bara i Västra Kap.

Fackligt organiserade

På just Robertson Winery är dock en majoritet av arbetarna medlemmar - över 200 av de 250 anställda - med i facket.

Företaget förnekar att facket trakasseras, men har mött de strejkandes krav genom att ta in strejkbrytare.

Systembolaget är en av Robertson Winerys största kunder. Bolaget skriver själva att de vill att deras drycker ska produceras under schyssta förhållanden, och har ett omfattande arbete för att följa upp sin etiska kod.

Det innebär förstås också ett ansvar för arbetsvillkoren på vinfabriken och vingårdarna runt Robertson. Just nu pågår också en utredning där särskilt frågan om föreningsfriheten står i centrum.

Strejken på sjunde veckan

I bäste fall har företaget en rapport färdig i nästa vecka. Då kommer strejken att vara inne på sin sjunde vecka.

Det är faktiskt inte nödvändigt att skölja ner fredagsmyset med viner som är producerade av strejkbrytare, eller under orimliga förhållanden. Tills konflikten är löst finns det ingen anledning att köpa viner från Robertson.

På Systembolagets hyllor finns dessutom minst nio sydafrikanska viner som antingen är märkta med Fair Trade eller Fair for Life. Det går att göra en insats för en lite bättre värd, och ett lite bättre fredagsmys.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.