Anders Borg är dumsnål

Ideologin går före ekonomin

3 MARS 2011. Anders Borg

Anders Borg har det inte lätt. I går kom kungen och ville ha mer pengar. Och det är en sak. Tidigare i veckan var det däremot två ministrar från hans eget parti.

Först Catharina Elmsäter Svärd som meddelade att järnvägen behöver mer resurser: ”Jag kan se ett behov”. Vilket alla som försökt åka tåg nog också har gjort.

Sedan Sten Tolgfors som ville ha mer pengar till försvaret.

Handlar om något annat

Att statsråd tillhörande något av Moderaternas stödhjul gör den här typen av utspel är en sak – kristdemokrater, center- och folkpartister behöver profilera sig. Men när andra moderater kräver pengar genom utspel i medierna – det är något annat.

De senaste åren har Anders Borg kört med de mindre borgerliga partierna, läxat upp andra länder om hur de ska sköta sin ekonomi och tryckt igenom regler om att sjuka människor ska kastas ut efter en viss tid i sjukförsäkringen. Cristina Husmark Pehrsson fick ta kritiken för utförsäkringarna. Sedan fick hon sluta. Anders Borg har däremot fortsatt läxa upp andra länder och påstås vara mäktigare i regeringen än statsministern själv.

35 procent

Tidningen Fokus rapporterade nyligen om ”Idétorka i bunkern”. Hur idéarbetet helt har stannat av i Reinfeldts innersta krets. Det är Borg som bestämmer och Borg verkar bara ha en politisk vision för ögonen – att amortera på statsskulden.

Vid årsskiftet, var den svenska statsskulden 35 procent av BNP. EU:s stabilitetspakt sätter sin gräns vid 60. När ­regeringen nyligen sålde ut aktier i Nordea var det ändå med argumentet att vi måste amortera ännu mer.

”Det finns inget land i världen som haft problem med en för liten statsskuld” säger Borg till sitt försvar (och ignorerar därmed Rumänien under Ceausescu).

Vad Borg än säger: hur det kan vara rationellt att rea ut tillgångar som ger 10 procents avkastning för att reducera en skuld med ränta på mellan 2 och 6 procent är svårt att förstå.

Knappast någon hjälp

”Ideologin går före ekonomin” skrev Affärsvärlden. Ekonomen Assar Lindbeck undrade om målet är att Sverige ska bli ”världens största kapitalexportör”

Borde det inte vara läge att investera i framtiden? undrade Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank.

Uppenbarligen har samma tanke slagit infrastrukturministern. Järnvägar som inte kollapsar i brist på underhåll gynnar onekligen den långsiktiga tillväxten.

Regeringar brukar nästan alltid överskatta vad de kan åstadkomma på kort sikt och underskatta vad de kan åstadkomma på lång sikt. Den här verkar dock helt ha tappat bort framtidsperspektivet.

Anders Borgs dumsnålhet hjälper knappast.

Följ ämnen i artikeln