Det är inte eleverna som ska sätta lärarnas löner

Lotta Edholm måste ta itu med friskolorna

Lotta Edholm lovar ta itu med avarterna i skolan. Men blir det av?

Friskolekoncernen Academedia har gjort bort sig igen. En lista med personliga uppgifter och omdömen om 169 lärare som sökt nya jobb har legat alldeles öppet på nätet. Det kunde Aftonbladet nyligen avslöja.

Pinsamt, och knappast bra för företagets rykte. Vem vill jobba åt en arbetsgivare som har så dålig ordning att känsliga uppgifter om mig kan laddas ner av vem som helst?

Historien om Academedia stannar dock inte vid en pinsamhet och ett brott mot integriteten. De läckta dokumenten sätter fingret på ett grundproblem i skolsystemet.

Nöjda elever

I flera fall framgår det nämligen att lärarnas arbetsprestationer värderas utifrån hur nöjda eleverna säger sig vara. Koncernen har ett särskilt system för att mäta just det, en anonym enkät som kallas UU.

Nöjda elever är förstås bra, men man kan misstänka att lärare som är generösa med betygen och drar sig för att ta konflikter blir populärare än de som håller hårt på reglerna. I alla fall på kort sikt.

Academedia har tidigare förnekat att enkäten skulle ha någon betydelse för till exempel lärarnas lönesättning. De läckta dokumenten visar att det inte är hela sanningen.

Lärarnas status

I årtionden har ett av de vanligaste påståendena i den utbildningspolitiska debatten varit att lärarnas status måste höjas. Facket har använt det i löneförhandlingar. Politiker har sagt det för att motivera allt från resursförstärkningar till katederundervisning och kepsförbud.

Oftast av allt har det upprepats av liberaler.

En av Johan Pehrsons företrädare, Jan Björklund, öppnade nog aldrig munnen utan att säga något om läraryrkets status.

Det ingen liberal politiker pratat om är hur systemet med fritt skolval och privata skolor påverkat läraryrket.

Locka nya ”kunder”

Ett vinstdrivet företag vill göra sina ”kunder” nöjda för att locka till sig fler. Det är affärsidén. De senaste månaderna har det pratats mycket om hur det skapat betygsinflation och en tolerans mot fuskande elever på landet privatskolor.

Dokumenten från Academedia visar att det också innebär en press på lärarna. Och det handlar inte om en press att eleverna ska lära sig mer eller åstadkomma goda resultat. Det är en press att hålla elever och föräldrar på gott humör.

Om skolminister Lotta Edholm verkligen vill höja läraryrkets status så måste hon på allvar ta itu med skolföretagen och dagens skolvalssystem. Att det verkligen kommer att hända låter dessvärre inte så sannolikt.