Mejla

Ingvar Persson

Klassamhället är tunna kläder när barnen fryser

Var fjärde arbetarkvinna har ett otryggt jobb

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYR≈N

LEDARE

I vardagen avslöjar sig det svenska klassamhället. Den som har en högskoleutbildning kan vänta sig att leva 6 år längre än den som slutade direkt efter grundskolan. Eller i elevernas skolresultat som nästan alltid speglar föräldrarnas sociala ställning.

Under pandemin har det blivit än tydligare. Klassamhället avslöjar sig i ett arbetsliv där cykelbud kämpar med snön för att den som kunnat välja att arbeta hemifrån ska få middag. Eller i larm från anställda i hemtjänsten som tvingades jobba utan skyddsutrustning.

Nu handlar rubrikerna om hur chefer väljer att tränga sig före i vaccinationskön och lägga beslag på doser avsedda för sjuka, sköra och de som arbetar direkt i vården.

En ny rapport från LO berättar också om vardagen i det svenska klassamhället. Det handlar om tryggheten på jobbet.

Tillfälliga jobb

I Sverige har 637 000 personer tidsbegränsade anställningar. Det kan handla om vikariat eller säsonganställningar men ofta är det riktigt otrygga arbeten, till exempel SMS-jobb.

Dessutom har vi ju den så kallade gig-ekonomin där arbetsgivarna inte ens vill tala om anställning. Och den helt svarta ekonomin.

Det är rättslöshet satt i system.

När pandemin slog mot ekonomin drabbades de med otrygga anställningar hårdast. Deras jobb försvann blixtsnabbt, medan andra kunde packa ner sin dator och flytta hem arbetet.

Inte slumpmässigt

Otryggheten drabbar inte slumpmässigt. LO:s bearbetning av siffror från SCB visar att medan bara lite mer än var tionde tjänstemän har ett tillfälligt jobb gäller det mer än var femte arbetare.

För kvinnliga arbetare är det ännu värre. Här har var fjärde en mer eller mindre otrygg anställning.

Många som tvingas ta tillfälliga jobb är förstås unga, men långt ifrån alla. Och i vissa branscher är fasta jobb undantag, framför allt för arbetarkvinnor. Det påverkar hela vardagen, som möjligheten att få en bostad eller ta ett lån. Tillfälliga jobb minskar friheten, mest för arbetarkvinnor.

Efter pandemikrisen kommer sannolikt de tillfälliga jobben bli fler. Inget problem förklarade Svenskt Näringsliv när LO redovisade sina siffror. Alla jobb är bra, hur otrygga de än är.

Så resonerar den som själv inte behöver oroa sig för hyran, eller passa telefonen i förhoppningen om ett arbetspass som kan betala varma kläder till barnen.

Det är så det svenska klassamhället ser ut.


I många branscher är fasta jobb undantag. Och efter den ekonomiska krisen finns risken att de otrygga anställningarna blir fler. Är det värdigt ett land som Sverige? Är alla jobb bra, hur otrygga de än är?

Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.