Fortfarande kristid för många mammor

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-24

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi minns 1990-talskrisen. En halv miljon jobb försvann. Budgetsaneringen slog hårt mot människors trygghet. Vården, omsorgen och skolan gick på knäna.

Det gick över. Sverige kom tillbaka. Folk fick jobb och högre löner?–? välfärden växte sig starkare i takt med att landet blev rikare.

Eller? Senaste numret av Socialvetenskaplig Tidskrift berättar om 1990-talskrisens förlorare. Människor som 15 år senare inte har kommit ikapp.

Joakim Palmes ”Välfärdsbokslut för 1990-talet” såg att tre grupper drabbades särskilt hårt av den ekonomiska krisen: ungdomar, människor med utländsk bakgrund och ensamstående mödrar. Johan Fritzell, Michael Gähler och Magnus Nermo undersöker vad som har hänt dessa grupper under 2000-talets fem första år.

Ensamstående mammor har det svårast. Deras anknytning till arbetsmarknaden har visserligen ökat sedan slutet av 1990-talet. Arbetslösheten är lägre och de tidsbegränsade anställningarna färre. Men (och det här är ett stort men!) förtidspensionerna bland ensamstående mammor har ökat lika mycket som arbetslösheten har minskat. Vägen tycks ha gått ut ur arbetslöshet in i förtidspension.

Ensamstående mammors disponibla inkomst har ökat. Men de fortsätter att halka efter, eftersom ökningen är mindre än för befolkningen i stort. Fortfarande 2004/2005 saknar fyra av tio ensamstående mammor sparpengar att ta till om det kniper. Lika många har svårt att klara hushållets löpande utgifter.

Ensamstående mammors hälsa har försämrats kraftigt de senaste åren. Fyra av tio uppger att deras hälsa är sämre än god. En av tre lider av oro, ängslan och ångest. Hälften har en långvarig sjukdom.

Forskarna ser klara tendenser till polarisering inom gruppen ensamstående mammor. Fler har fått det bättre men fler har också fått det sämre. Andelen utan några välfärdsproblem (arbetslöshet, ekonomiska svårigheter eller ohälsa) har ökat. Men andelen ensamstående mammor som tampas med alla tre välfärdsproblemen samtidigt har fördubblats. Från sex till tolv procent.

Vad gör regeringen för att stödja utsatta ensamstående mammor? Inte mycket. Snarare är det deras trygghet som ryker när borgerligheten ”stramar åt” socialförsäkringarna och ”stärker” arbetslinjen.

Regeringen slopar rätten att deltidsstämpla. Samtidigt slänger den lagen om rätt till heltid i papperskorgen. Regeringen bestämmer sig för att ”stoppa överutnyttjandet” i socialförsäkringarna och jagar arbetslösa och sjuka. Har ni verkligen rätt till samhällets stöd? Är ni inte bara lata?

Sådan politik drabbar ensamstående mammor. Som redan diskrimineras i regelverken: Dagens Nyheter uppmärksammade i veckan att ensamföräldrar inte får överlåta föräldrapenning till någon närstående om de blir så sjuka att de inte själva kan ta hand om sina barn.

Klass- och könsorättvisor bildar tillsammans ensamstående mammors utsatthet. Regeringens politik spär på. Ensamföräldrar lämnas i sticket medan alliansen via vårdnadsbidraget ger fickpengar åt kärnfamiljer som låter mamma stanna hemma.

Följ ämnen i artikeln