Dags att ta ansvar på riktigt, Anders Borg

Då och då dyker det upp en sån där story i kvällspressen. ”Fattigpensionär hade MILJONER i madrassen – okänd släkting fick ärva allt.”

Då vet man att det är en person vars sparmani gått överstyr. Som gått igång på själva sparandet, på att se sedelhögarna växa i den mögliga madrassen. I stället för att täta huset eller köpa julklappar till barnbarnen.

Det är så klart kul för släktingen att få ärva. Men, allvarligt talat. Om gneten lagt lite av pengarna på isolering så kanske han inte hade behövt dö i lunginflammation?
 

I går kom nya siffror från Konjunkturinstitutet och Export­rådet. Hushållen ser mörkare på framtiden. Framtidstron dyker dramatiskt i exportindustrin.

Enligt vissa bedömare kan tillväxt­en i Sverige redan ha stannat av.

I dag träffas regeringen på Harpsund för regeringsöverläggningar. De ska prata ihop sig om budgeten för nästa år.

Två saker vet vi redan. Det blir inget femte jobbskatteavdrag. Däremot blir det en halvering av restaurangmomsen, en dyr reform med tveksamma sysselsättningseffekter.
 

I övrigt har Borg och Reinfeldt sagt att de tycker att den budget som läggs bör vara stramare än den som kom i våras. Som redan den innebar en kraftigt åtstramande politik för kommande år.

Det är här det börjar lukta möglig madrass.

Meningen med starka offentliga finanser är trots allt inte att Anders Borg ska kunna skryta på EU-toppmöten, eller njuta av att se pengarna växa på hög.

Sveriges starka offentliga finanser är svenska folkets skattepengar, tänkta att användas för att föra en aktiv politik när konjunkturen viker. Så att vi ska slippa massarbetslöshet, hopplöshet, en förlorad generation.
 

Världsekonomin är i fritt fall. Att ta ansvar nu är inte att lägga mer pengar i madrassen, utan att ta fram politik som kan hålla till­baka arbetslösheten.

Att ta ansvar nu är att lyssna på de förslag som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och en allt mer oroad ekonomkår presen­terat.

Och för att bidra konstruktivt: här är några förslag som skulle öka jämlikheten, hålla tillbaka arbetslösheten och vara bra för svensk ekonomi:

Höjt underhållsstöd och bostadsbidrag. Minskar barnfattig­domen och är samtidigt bra konjunkturpolitik, eftersom hushåll med låga inkomster i stor utsträckning konsumerar ökade inkomster.

Extra tillskott till kommunerna. Lagstifta samtidigt om rätt till heltid för kommunanställda som arbetar ofrivillig deltid. Och kräv att kommunerna använder en del av pengarna till att höja lärarlönerna.

Sänk skatten för pensionärer (går att avgränsa till dem med lägst inkomster).

Tidigarelägg infrastrukturinvesteringar.

Det är förslag som regeringen dessutom skulle kunna komma överens med oppositionen om.

Det vore att ta ansvar för Sverige. På riktigt.

Följ ämnen i artikeln