Pappamånad  en gång på tio  år duger inte

Föräldralediga pappor tar ett större ­ansvar för hushållsarbetet. Det visar en utvärdering som Inspektionen för social­försäkringen (ISF) har gjort. Studien ­visar att pappamånaderna får fler pappor att vabba, att de väljer att stanna hemma när barnen är sjuka.

Inspektionen menar att jämnare fördelning av vab-dagar leder till jämnare fördelning av hushållsarbetet.

Alltså. Ju mer pappor vabbar desto ­oftare tenderar de att ta hand om disken och tvätten.

Positiva effekter på flera plan

Trots att det sedan 1974 har funnits en lagstadgad möjlighet för båda föräldrarna att vara hemma med sina barn är det mammorna som hittills har tagit det största ansvaret.

1995 infördes därför den första pappa­månaden där trettio dagar reserverades för den ena föräldern. 2002 reserverades ytterligare en månad.

Utvärderingen visar också att pappa­månaderna faktiskt har lett till att låg­avlönade kvinnor har kunnat jobba mer och därmed tjäna mer pengar.

Flera rapporter visar att föräldraledighet har positiva effekter på jämställd­heten, arbetslivet, hemmet och hälsan. Frågan har utretts och det finns gott om fakta som stödjer detta.

Hemarbetet tär på kvinnor

Ta till exempel statistik från OECD som visar att kvinnors sjukskrivningar och psykiska ohälsa har ökat de senaste åren. När Länsförsäkringar frågade svenska kvinnor vad det beror på, svarade majoriteten av dem att det handlar om att de har huvudansvaret för hushålls­arbetet. Att slita hemma och i arbetslivet tär på kvinnors hälsa.

För snart tjugo år sedan infördes den första pappamånaden. Tio år senare ­lanserades ytterligare en pappamånad.

Det parti som menar allvar med jämställdheten måste reformera hela systemet. Föräldraförsäkringen måste delas ­lika.  

En ny pappamånad vart tionde år ­börjar bli en segdragen historia nu.

Följ ämnen i artikeln