Anders Borgs kredd är en historieförfalskning

Publicerad 2011-11-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Den allvarligaste bluffen är när M försöker ge bilden av att de räddat svensk ekonomi”

Moderaterna har på ett pinsamt sätt avslöjats med att försöka skriva om sin egen historia. Först  genom att ljuga om att de skulle ha varit med att införa rösträtten i Sverige, och sedan att de skulle ha varit för sank­tioner mot Sydafrikas apartheid­politik. Men den allvarligaste bluffen är när Moderaterna försöker ge bilden av att de har räddat svensk ekonomi.

När Moderaterna övertog makten 2006 var svensk ekonomi urstark med ett överskott på omkring 70 miljarder kronor. ­Arbetslösheten hade redan börjat sjunka rejält. Aldrig har uttrycket att komma ”till ett dukat bord” varit mer träffande.

Att Sverige har en stark ekonomi jämfört med andra länder är alltså inte ett resultat av någon ­borgerlig politik. I stället för att erkänna detta försöker Moderaterna med Reinfeldt i spetsen bygga upp en felaktig bild av att det här skulle bero på att Anders Borg är en så skicklig finansminister.

Nu är det inte bara socialdemokrater som är kritiska mot den beskrivningen. I våras var det flera ekonomer som underströk att Anders Borgs betydelse för den starka svensk ekonomin var kraftigt överdriven. Enligt ­Andreas Bergh, forskare vid Lunds universitet, tar det lång tid innan man ser effekter på ekonomin. Professor John Hassler ­lyfter fram åtgärder som en självständig riksbank, överskottsmål och utgiftstak som förklaringar till att svensk ekonomi är så stark. Men inget av detta har ­Anders Borg genomfört, utan detta är åtgärder som gjordes ­redan på 90-talet.

Sanningen är att senaste gången som den svenska ekonomin missköttes var under den förra borgerliga regeringen i början av nittiotalet. Att Anders Borg i likhet med sina tidigare borgerliga kolleger inte har förstört ekonomin är väl bra, men knappast ­något att impo­neras av. 

Det finns allt fler som påpekar ­Anders Borgs brist på idéer och visioner. Det ­gäller inte minst när det gäller att ­bekämpa den höga arbetslösheten. Just med tanke på att svensk ekonomi är så stark är detta ett stort misslyckande. Särskilt illa är det förstås att Sverige har nästan den högsta arbetslösheten bland ungdomar i hela EU.

När jag bodde i USA förra året gick det inte en dag utan att den höga arbetslösheten där diskuterades. Men trots att den svenska arbetslösheten bara är ett par procentenheter lägre är regeringen förvånansvärt passiv till problemet.

Så i stället för att ägna sig åt historieförfalskning – oavsett om det handlar om rösträtt, apartheid eller Anders Borg – borde moderaterna i framtiden ge ­människor en korrekt bild av verkligheten.

I grunden handlar det om ­respekt.      

Thomas Bodström

Följ ämnen i artikeln