Ta upp kampen mot slavjobben

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SYSTEMFEL Svartstädning under slavliknande arbetsförhållande är tyvärr inget ovanligt.

3 november 2007. Tv-programmet Uppdrag granskning avslöjade nyligen slavliknande arbetsförhållanden. Historien är inte unik. Tvärtom berättas gång på gång historier om hur skrupelfria arbetsgivare drar fördel av människors utsatthet.

Det rör svartstädningen av offentliga lokaler eller hushållsnära tjänster. Det kan handla om skogsarbetare som inte får betalt eller om bärplockare som lurats delta i en osäker bärskörd.

Inte ens landets största och mest etablerade industrier går fria.

För drygt två år sedan berättade radioprogrammet Konflikt om villkor liknande dem för hamburgerstädarna, mitt inne på Volvos fabrik på Hisingen.

Farliga miljöer

Arbetare från andra länder tvingas dessutom ofta arbeta i skadliga och farliga miljöer. År efter år är de överrepresenterade i statistiken över dödsolyckor.

Det är ett systemfel, som måste rättas till.

Ett finmaskigt nät av fackliga förtroendevalda och skyddsombud ska med hjälp av kollektivavtal, arbetsrättslig lagstiftning och myndigheter garantera anständiga villkor och sund konkurrens.

Stora kryphål

Systemet är överlägset effektivt, när det fungerar. När det gäller att komma åt de värsta avarterna går dock facket bet, och det är inte så konstigt.

De fackliga organisationerna kan inte kontrollera arbetsvillkoren om företaget inte har några fackliga medlemmar, även om det finns ett kollektivavtal. Det öppnar stora kryphål för oseriösa arbetsgivare.

Värst är det för dem som tvingas till den helt svarta sektorn, inte minst papperslösa invandrare. Ett avslöjande drabbar nästan alltid den anställde dubbelt.

LO har under flera år krävt lagändringar för att kunna bekämpa de orimliga villkor som alla vet förekommer i arbetsmarknadens utkanter. Facket vill ha möjlighet att kontrollera att rätt villkor gäller också för dem som inte är medlemmar. Den fackliga organisationen ska dessutom kunna driva skadeståndsprocesser för ickeorganiserade.

Det kan se märkligt ut att facket ska företräda den som inte är medlem. Det kan dock ligga i allas intresse. Dåliga arbetsvillkor sprider sig.

Framför allt vill LO förändra synen på arbetsgivare som utnyttjar människors utsatthet. Och synen på dem som utnyttjas.

Människor som tvingas till orimliga arbetsvillkor är brottsoffer, inte brottslingar.

Skadestånd som drivkraft

LO föreslår att den som utnyttjats ska kunna få skadestånd, även om jobbet utförts svart. Ett sätt att skapa någon drivkraft för att avslöja missförhållanden.

Det löser knappast problemet med ovärdiga arbetsförhållanden i vårt land, men det skulle göra det möjligt att ta upp kampen.

Efter avslöjandet av förhållandena på hamburgerrestaurangerna har Hotell och restaurangfacket nu skrivit till arbetsmarknadsministern med krav på nya lagliga möjligheter att agera. Till skillnad från mycket annat som brukar diskuteras när arbetsrätten förs på tal är det verkligen angeläget.