Svantesson berövar barn det finaste vi har

Regeringen gör korvgrillning till en klassfråga

Friluftsliv, det svenskaste vi har?

Sportlovet är snart över. Den här veckan har elever i norra Sverige kunnat njuta av skidåkning, pulkabackar och matsäck vid lägerelden.

Det är ju så vi föreställer oss februarilovet, en uppvisning i det svenskaste som finns, frisk luft och vinteridrott. Verkligheten ser annorlunda ut. Skidsemester i fjällen är förbehållet familjer med stora marginaler och också tillgången till naturen i vardagen är ofta en klassfråga.

Det håller dessutom på att bli värre.

Drar ner anslag

I årets budget drog regeringen ner anslagen till skötsel av natur med två tredjedelar. Det statliga anslaget till friluftsinfrastruktur halverades och det finns inga pengar för kommunala projekt som kan göra naturen mer tillgänglig.

Resultatet kommer att märkas. En sammanställning som Friluftsfrämjandet och Svenska turistföreningen nyligen presenterade visar att länsstyrelser runt om i landet nu larmar. Pengarna kommer inte att räcka för att underhålla leder, stigar, rast- och grillplatser eller vindskydd i naturreservat. Skyltning, toaletter och städning får vänta.

Det kommer att finnas mindre pengar för att inrätta naturreservat, till exempel för friluftslivet, och det blir inga informationssatsningar om allemansrätter.

Det enda som är gratis

I en situation där väldigt många barnfamiljer tvingas vända på slantarna skär regeringen ner på en av de få fritidsaktiviteter som ännu är gratis. Det kommer att bli svårare att komma ut i naturen, och det kommer att bli dyrare.

Korvgrillning, choklad på termos och att med blicken följa rävens spår i snön. Det svenskaste vi kan tänka oss, blir ännu mer än idag en fråga om resurser och ekonomi.

För en regerings som säger att den representerar hela Sverige och alla som bor här är det en underlig prioritering. För en regering som säger att alla ska kunna bli en del av det svenska samhället är det motsägelsefullt.

Inget annat än hyckleri

Och för en regering som säger att den satsar på idrottsrörelsen och folkhälsan blir besparingarna på naturvården inget annat än hyckleri.

Det handlar inte ens om väldigt mycket pengar. För att spara en dryg miljard sätter alltså regeringen underhållet av naturreservat och möjligheten att skydda nya områden på paus. För att spara något tiotal miljoner drar man ner informationen om allemansrätten.

Det kan inte handla om pengar. Vi har fått en regering som inte tycker det är viktigt att alla har tillgång till den svenska naturen.


Spelar det någon roll om underhållet av vandringsleder och vindskydd begränsas? Eller är det bättre att regeringen använder pengarna till annat? Och har det någon betydelse för ungdomar om naturen är tillgänglig?

I chatten diskuterar Ingvar Persson nerdragningarna på naturvården med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    10 mars 2023

    Klockan närmar sig halv och det är dags att stänga chatten. I Mellansverige har fåglarna försiktigt börjat sjunga och det ser ut att bli en fin om än lite kall helg. Ta vara på den.

  • 10 mars 2023

    Det är en av de saker som gör Sverige unikt. Vi kan strosa omkring väldigt fritt utan att det kostar. Vi har fått under vårt liv naturen till låns. Av jord är vi komna. Jord ska vi åter bli. Det är viktigt att vi tar hand om det vi fått till låns så att så många som möjligt får glädje av det och även nästkommande generationer.

    Natur mot depression

    Hej natur.

    Du har rätt, vi måste komma ihåg att vi har naturen till låns. Och för att ta det ansvaret behöver vi också lära oss uppskatta den.

    Ingvar Persson
  • 10 mars 2023

    Frågan är snarast om vi blivit för bortskämda. De flesta kan nå naturen enkelt med cykel eller buss. Man behöver inte åka till en vandringsled för att grilla korv. I naturen kan man inte heller vänta sig samma standard som på villatomter. Stigar och leder hålls framkomliga av djur och människor som går där. OK, man kanske måste lyfta lite extra på benen för att komma över eller runt nerfallna träd. Toaletter och vindskydd känns som lyx som inte hör till naturen. Ja, pengarna gör mer nytta på andra områden, speciellt nu i besparingstider.

    Peter

    Hej Peter.

    Jag vet inte om bortskämda är rätt ord. Det är klart att en naturupplevelse som bara bestod av färdiga leder skulle vara fattigare, men för mig betyder det inte att alla kan stöpas i en form. Vandringsleder, toaletter och övernattningsstugor har varit en del av den svenska friluftsrörelsen väldigt länge. Jag tror de behövs också idag.

    Ingvar Persson
  • 10 mars 2023

    Hur kan du med berått mod

    Skriva en sådan rubrik

    Snart har ni på vänsterkanten

    Förstört alla möjligheter till en saklig politisk debatt

    Crister Svensson

    Hej Crister.

    Jag som trodde det var populistiska vallöften utan täckning i verkligheten som förstörde det politiska samtalet.

    Ingvar Persson
  • 10 mars 2023

    Man tror inte det är sant det man läser om neddragningar för naturvård. Vad tänker de styrande. Informationen om allemansrätten får aldrig vika på foten. Man ser skräckexempel på okunniga människor som inte vet vad man får och inte får i vår Svenska natur. Varsegod regeringen och bär nu hela ansvaret för att se när vår Svenska natur förstörs än mer nu av dåligt upplysta turister samt okunnigt folk som besöker vår fantastiska natur.

    K. E.

    Hej K.E

    Jag skulle kanske inte lägga hela ansvaret på regeringen. Vi har nog alla en skyldighet att göra vad vi kan för att inte den svenska naturen ska förstöras. Men en stor del av ansvaret får regeringen nog ändå ta.

    Ingvar Persson