Reinfeldt måste börja förhandla

”Det spelar ingen roll hur mycket statsministern surar eller antyder att alla som är emot honom är landsförrädare. Han kommer fortfarande att leda en minoritetsregering.”

I minoritet Möjligheten för Reinfeldt att få igenom förslaget om ett femte jobbskatteavdrag är i dag små, såvida han inte börjar ­örhandla med något av oppositionspartierna.

Får man tro statsministern är det i praktiken landsförräderi att stoppa det femte­ jobbskatteavdraget. Att oppositionen ens vågar lufta tanken äventyrar hela det­ finanspolitiska ramverket. ”Jag är upprörd, jag tycker det är förfärligt att Håkan Juholt kan tänka sig att bryta det finanspolitiska ramverket tillsammans med Jimmie Åkesson” sa Maud Olofsson och fick det att låta som om Juholt planerade att råna en bank.

Men om centerledaren blev så förfärad över detta – hur reagerade hon då i går?

Professorn landsförrädare?

Lars Calmfors professor i internationell ekonomi och tidigare ordförande ­i ­regeringens finanspolitiska råd kritiserade på DN Debatt planerna på ytterligare ett jobbskatteavdrag. Det är dyrt för staten, har oklara sysselsättningseffekter och skulle ge arbetslösa ett för dåligt försäkringsskydd, argumenterar professorn.

Är han en landsförrädare? Begriper han inte det finanspolitiska ramverket? Kan inte Maud Olofsson förklara det för honom i sådant fall? Är även Calmfors i  maskopi med Åkesson? Förhandlade de i en korridor innan professorn skrev sin debattartikel?

Frågorna hopar sig.

Bisarr retorik

”Det är slående hur regeringar tenderar att driva grundidéerna i sin politik alldeles för långt” skriver Lars Calmfors. Olofssons och Reinfeldts bisarra retorik om budgetreglerna är ett tydligt exempel.

Det finanspolitiska ramverket skapades av Socialdemokraterna och Centerpartiet mot Moderaternas vilja och det har tjänat Sverige väl. I detta har Reinfeldt naturligtvis rätt. När krisen kom 2008 drabbades vi inte av stora underskott. Det vet Reinfeldt bättre än någon annan. Men regelverket handlar om ordning och reda i svensk ekonomi – inte om att en minoritetsregering ska kunna ­köra över en majoritet.

För hur skulle det kunna äventyra statens finanser att Socialdemokraterna vill stoppa ytterligare en skattesänkning?

Dags för självinsikt

Syftet med budgetreglerna är att en ­opposition inte ska kunna rycka ut enskilda anslagsposter och höja dem, så att total­utgifterna blir mycket större än vad en regering har tänkt sig. Inte att en ­minoritetsregering ska kunna göra vad som helst utan att först förhandla och skapa majoritet för sina förslag.

Oavsett vad Fredrik Reinfeldt tycker om Socialdemokraternas, eller för den delen Lars Calmfors, argument mot det femte jobbskatteavdraget – han måste ­inse att han leder en minoritetsregering. Det spelar ingen roll hur mycket stats­ministern surar eller antyder att alla som är emot honom är landsförrädare. Han kommer fortfarande att leda en minoritets­regering.

Och då är det dags att börja förhandla.

Följ ämnen i artikeln