Växtvärk i skogen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skogsägarna har fått full utdelning på sina önskelistor

Regeringen, med centerpartiet i förarsätet, genomför ett systemskifte när det gäller naturvård och skogspolitik. Det hotar Sveriges gammelskog, våtmarker och fjällnatur.

19 mars 2008. Produktionen framför allt. Det är huvudlinjen i regeringens skogsproposition, som presenterades i går. Trots att Sverige är långt från miljömålet om levande skogar så är det skogsindustrins behov av råvara som väger tyngst.

Regeringen vill uppmuntra gödsling av skogsmark trots miljöriskerna. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) tänker se över dagens skydd av naturområden som inte är så produktiva för skogsbruket men som kan vara viktiga för många djur och växter. Ministern vill också utreda intensiv­odling av träd på jordbruksmark.

Tar inte hänsyn till naturen

Däremot är det ont om förslag för att skydda den biologiska mångfalden. Regeringen har redan dragit ned på pengarna till inköp av värdefull mark. Gårdagens proposition innehåller sanktionsavgifter för den som inte sköter sin skog, men det omfattar inte naturhänsynen.

Skogsindustrin jublar. Regeringen delar ut klappar till branschen som vore det julafton. LRF Skogsägarna och övriga organisationer har fått full utdelning på sina önskelistor.

Ett farligt systemskifte

Det är inte så förvånande med tanke på centerpartiets nära band till skogsägarna. Centerstämman i höstas klubbade igenom ett systemskifte för naturvården, med mer frivillighet och färre bindande regler. Regeringen har redan gett Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket i uppdrag att gå vidare i den riktningen.

Men regeringens linje är farlig – för den biologiska mångfalden och på sikt även för produktionen.

Den svenska skogen står inför stora förändringar. Efterfrågan på biobränsle ökar samtidigt som skogsindustrin ropar efter ved. Träden kan växa snabbare när klimatet blir varmare, men växthuseffekten ökar också risken för skador. Då behövs det arter i skogen som klarar de nya påfrestningarna. Den biologiska mångfalden är en säkerhetsventil inför framtida förändringar.

Därför är det kortsiktigt att välja bort naturvården och fokusera enbart på att snabbt öka tillväxten. Försörjningen måste ses i ett bredare och mer långsiktigt perspektiv. Det handlar till exempel om att bygga ut samarbetet med Ryssland om ett hållbart skogsbruk.

Då kan Sverige fungera både som ett miljöföredöme internationellt och som en bra partner som säkrar en långsiktig råvaruförsörjning.

Hotar gammelskogen och fjällen

Regeringens politik gör det svårare att vara trovärdig i de globala förhandlingarna om biologisk mångfald. Hur ska vi övertyga Brasilien om att vårda Amazonas när skyddet för vår egen natur luckras upp?

Levande skogar är en del av den svenska folksjälen. Regeringens skogspolitik hotar gammelskog, våtmarker och fjällnatur. Miljöpolitiken blir allt svagare i Fredrik Reinfeldts regering.

ME

Följ ämnen i artikeln