Väljare är trötta på välfärdsexperiment

Så länge det funnits äldrevård har det funnits klagomål och många såg i början de privata vårdbolagen som en möjlighet till något nytt. Men jätteexperimentet med miljardvinster i välfärden har fått opinionen att svänga.

Det inte är lätt att driva sjukvård så att ­alla blir nöjda. Så länge det har funnits sjukvård, har det klagats på att den varit antingen dyr eller dålig. Och ofta ­både ock. Samma sak gäller skola och äldreomsorg.

De allt tätare larmsignalerna måste dock tas på allvar. I går presenterades ­boken ”Den stora omvandlingen” som granskar välfärdsmarknaden.

Boken visar hur Vårdval Stockholm inneburit att vårdcentralerna i fattiga förorter utarmats och att allt fler hamnar på överbelastade akutmottagningar. Sam­tidigt kunde vi läsa i Dagens Arena hur ägarna till de vårdcentraler, som privatiserats för struntsummor, har plockat ut miljonbelopp.

Det är bara några exempel på följderna av ett gigantiskt marknadsexperiment. Stat, kommuner och landsting har lagt ut allt mer av verksamheterna på vinstdrivande bolag. 

De flesta såg inledningsvis de privata alternativen som en möjlighet för engagerad personal som tröttnat på att stångas med grå kommunbyråkrater. Eller som en öppning för att skapa brukarkooperativ för de som brann för en egen idé.

Säljs vidare

Det vi fick var något helt annat. Stora riskkapitalägda bolag har ätit upp de små privata bolagen. För att vinna upphandlingar har det blivit viktigare med en stab välavlönade jurister som läser det finstilta och vet hur man överklagar, än att ha bra verksamhet.

Pengar har hamnat utomlands i komplicerade skatteupplägg eller cashats hem när verksamheten sålts vidare till ett allt högre belopp.

Att äga privata vårdbolag ­eller skolor har setts som en ­lika bra affär som att äga tulpan­lökar i 1600-talets Holland. Tulpanhandlarna trodde att efter­frågan på lökarna skulle vara i ständigt stigande.

Svängande opinion

I Sverige verkar det inte ha f­öresvävat direktörerna att medborgarnas efterfrågan på att göda bolagens miljardvinster skulle ta slut.

Resultatet av jätteexperimentet har fått opinionen att svänga. Det parti som går till val på att inget behöver göras, kommer att vara politiskt dött.

När bolagen inser att de har blivit sitt­ande med några skrumpnande tulpanlökar kommer de låta allt mer hjärtskärande. Politikerna kommer att pressas ­mellan bolagen och deras lobbyister å ena sidan och väljarna å den andra.

Men det är faktiskt väljarna som ­röstar.

Följ ämnen i artikeln