Olika villkor i arbetslivet

Uppdaterad 2018-12-09 | Publicerad 2012-01-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ingen blir nog speciellt glad av att tvingas jobba på julafton? Storehelg med familjen, julmat och tindrande förväntan, att byta allt det där mot ett stressigt arbetspass kostar på.

En läkare på universitetssjukhuset i Linköping har i alla fall lyckats få en skaplig ersättning för besväret, 18 900 kronor för 11 timmars arbete. För att frivilligt och på kort varsel arbeta julhelgen på akutmottagningen kunde läkaren - helt i enlighet med gällande avtal - kvittera ut sexdubbel timersättning.

De sjuksköterskor som beordrats att arbeta samma natt kunde räkna med drygt 400 kronor i tillägg för obekväm arbetstid.

Julnatten på Universitetssjukhuset akutmottagning i Linköping är som en illustration av de skilda villkoren på arbetsmarknaden. Den som är tillräckligt efterfrågad erbjuds extraarbete och rejäl ersättning. Andra tvingas acceptera sämre arbetstider och ett litet tillägg för obekväm arbetstid.

Mönstret går igen, på område efter område. Oavsett om det handlar om arbetsmiljö, arbetstider eller löneökningar är villkoren hårdast för de som redan har minst. Och oavsett om vi talar om vidareutbildning, karriärmöjligheter eller inflytande i jobbet är det de som redan har mest som också får mest.

Det händer att framför allt representanter för arbetsgivare beskriver jämlikheten på den svenska arbetsmarknaden som ett problem. Skillnaderna - i lön och arbetsvillkor - är för små.

Det är svårt att tro att de sjuksköterskor och undersköterskor i Linköping som tvingades arbeta julaftonen skulle hålla med.

I alla fall i dag, när de vet vad ett nattpass på akuten kan vara värt.