Körkortsbrist ger usla jobbchanser

Sommaren närmar sig och många känner den återkommande stressen för att de ännu inte fixat ett körkort. Bristen på ett sådant är ett hopplöst handikapp både när man söker jobb och när man ska vara ledig.

Trots detta så ligger andelen unga med körkort på en låg nivå. Och värst är det för dem som behöver det mest. För dem mellan 20 och 29 år och inte klarat gymnasiet är det bara en tredjedel som har körkort.

Det betyder att stora delar av arbetsmarknaden är stängd för dem. Det handlar inte bara om transportbranschen. Körkort kan vara minst lika viktigt för att få jobb i hemtjänst, försäljning eller i olika typer av service.

Flera studier visar att körkort är lönsamt både för individ och för hela samhället. Trots detta är det många som inte lyckas eller ens försöker.

Den viktigaste förklaringen är att det blivit både dyrare och svårare. I utbildningen ingår flera obligatoriska och dyra moment. Teoriprovet har blivit svårare.

Och har man inte tagit körkortet när man bor hemma med sina föräldrar och kan övningsköra med dem, skenar ofta kostnaderna i väg ytterligare. Kostnader som absolut inte får plats i unga människors redan tajta ekonomi.

Allt fler bor dessutom i storstäder. Där är det betydligt svårare att klara uppkörning. I Stockholm saknar mer än varannan ung invånare körkort.

Dessutom - vilket är lätt att glömma för alla bilförare - som individ vet man aldrig om investeringen lyckas. I värsta fall får du ösa in tusenlapp efter tusenlapp i allt mer uppgivna försök att få den efterlängtade möjligheten att få köra bil.

En gång i tiden - när körkort var billigt och inte lika viktigt - var det kanske rimligt att se körkortsbrist som ett privat problem. Nu håller bristen på körkort bli något som exkluderar grupper både från arbetsmarknaden och från mycket annat också.     

Följ ämnen i artikeln