Vänta inga mirakel av Merkel

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-01-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

leder eu Tyskland och förbundskansler Angela Merkel tar över EU:s ordförandeklubba.

Förväntningarna är ofta höga när stora länder tar över EU:s ordförandeklubba. Så är det även när Tyskland leder unionen under det kommande halvåret.

Nu ska EU komma ur förlamningen i fördragsfrågan efter Frankrikes och Nederländernas nej. EU ska äntligen samla sig till en gemensam miljövänlig energipolitik. Effektivare tag mot den gränsöverskridande brottsligheten ska visa medborgarna att unionen gör nytta.

Det är några av punkterna på Tysklands digra lista för sitt ordförandeskap. Lägg till detta ett storslaget kalas och en högtidlig deklaration när EU i slutet av mars firar att det var 50 år sedan gemenskapen bildades.

Ändå säger erfarenheten att stora länder snarare får mindre uträttat när de leder unionen än små medlemsländer.

De senare har lättare att lägga nationella särintressen och prestige åt sidan. De är därför ofta bättre på att finna kompromisser.

Utan åthävor lyckades Finland under hösten lotsa fram två viktiga frågor till beslutÌ´0;–Ì´0;tjänstedirektivet och kemikalieförordningen Reach. Man undanröjde dessutom hotet om nya villkor för den fortsatta utvidgningen.

På minussidan finns de misslyckade förhandlingarna om ett nytt samarbetsavtal med Ryssland och att man inte kunde lösa frågan om en revidering av arbetstidsdirektivet.

EU har en halv miljard invånare

Efter Bulgariens och Rumäniens inträde vid nyår består EU av 27 medlemsländer och har nära en halv miljard medborgare. Utvecklingen från en klubb av sex rika västeuropeiska länder till dagens närmast alleuropeiska union är en stor framgång. Men nu lär det dröja innan fler europeiska huvudstäder kan fira sitt inträde i unionen. Först måste EU lösa sina inre angelägenheter och få ett nytt fördrag på plats, heter det.

Tysklands ordförandeskap innebär att utvidgningen stoppas i frysboxen och ur densamma plockas förslaget till konstitutionellt fördrag upp.

Riktigt hur man ska hantera frågan vet nog inte ens tyskarna. Att det franska presidentvalet under våren ska lösa upp motståndet är nog önsketänkande.

EU har en halv miljardMotsättningar

Snarare riskerar motsättningarna i fördragsfrågan att öka. De 18 medlemsländer som sagt ja gaddar sig samman anförda av bland andra Spanien.

Mot dem står de båda nej-länderna samt de obeslutsamma, däribland Sverige. Varje kompromiss åt det ena lägret riskerar att mötas av mothugg från det andra.

Förbundskansler Angela Merkel gör därför klokt i att dämpa förhoppningarna. I hemlandet talas visserligen om Merkeleffekten, men vänta inga mirakel i EU.

TS

Följ ämnen i artikeln