Arbetslinjen gör oss sjuka

Allt fler mår dåligt av att gå till jobbet.

På mindre än trettio minuter ska en pensionär få hjälp med att ta sig upp ur sängen, klä på sig och äta frukost.

Hemtjänsten är slimmad och klockad in i minsta detalj. Inget oförutsägbart får hända. Inte ens när man arbetar med människor.

Och det är inte bara inom hemtjänsten som pressen ökar.

Psykiskt obehag

Dagens arbetsliv har blivit sjukt. Kanske är det därför allt fler känner psykiskt obehag för att gå till jobbet?  Organisationen Sveriges företagshälsor presenterade i dag sin jobbhälsobarometer som visar att allt fler mår dåligt av att gå till jobbet samt att fler tror att de kommer att bli sjuka på grund av sitt jobb. Men hur kunde vi hamna här?

Arbetslinjen

Genom teknikutvecklingen kan allt fler arbetsuppgifter utföras mycket snabbare. Det som tjugo personer producerade på 1800-talet kan i dag tillverkas av en enda person. Möjligheterna att skapa ett drömarbetsliv finns där. Frågan är om viljan finns?

Men i stället för bättre villkor ser vi allt mer nedbantade arbetsplatser. Alliansens arbetslinje har lett till att allt färre personer ska utföra allt mer.

Om vi nu blir sjuka av arbetslivet, varför fortsätter ändå allt som vanligt?

Tysta arbetsplatser

En undersökning visar att var tredje lärare inte vågar säga ifrån på sin arbetsplats. Rädslan för repressalier är stor, inte minst när chefen också har makten över ens löneutveckling.

Visserligen har vi både åsikts- och yttrandefrihet, men vem vågar säga emot chefen när man har en osäker anställning? Vem vågar klaga när arbetsgivaren är ett bemanningsföretag?

Så länge kortsiktiga vinstkrav är målet kommer människans hälsa i andra hand. Det kan bli en dyr affär för hela samhället.

Följ ämnen i artikeln