Fräckt av DN att påstå att jag är ”game over”

Ledarsidan medskyldiga till marknadskaoset

DN är en illustration av Folkpartiets problem

Den gamle Folkpartiledaren Bertil Ohlin ska i en Vasaparksduell med Tage Erlander på 50-talet ha hyssjat publiken som applåderat Erlander och skrikit ”Ni har fel”.

Även detta val förlorade Ohlin.

För mig har det där alltid illustrerat Folkpartiets problem.

Lite så kändes det att läsa ledartexten i DN nyligen som hävdade att den fackliga tankesmedjan Katalys hade helt fel i en rapport nyligen om de växande klyftorna. Eftersom jag till till vardags är chef på Katalys illustrerades ledaren med en stor bild på mig och bildtexten ”Game over?”

Anledningen?

Jo, ledarskribenten Martin Liby Troein påstår att man räknat fel i rapportens bärande diagram.

Mer exakt menade han att Katalys glömt att hyrorna som lagts till på ett nytt sätt i beräkningen av boendekostnaderna redan ingår i den allmänna inflationen och därmed dubbelbokförts, kanske medvetet.

En allvarlig anklagelse.

Det visar sig snabbt att det är Liby Troein som har ”helt fel” i sin bärande tes.

Slår man upp rapporten ”Alla får det inte bättre” på sid 14 framgår det att
boendekostnaderna i KPI:s varukorg dragits ifrån innan beräkningarna gjorts av Riksdagens utredningstjänst. Martin Liby Troein snubblar alltså i sina Ohlinska anspråk och landar på ansiktet.

Men låt oss ta den verkliga sakfrågan. Trots ökande ojämlikhet har alla fått det bättre, menar högerekonomerna.

Det är fel.

Tar vi siffrorna från 1978 till vår tid har den fattigaste femtedelen fått knappt fyra tusen kronor per månad i ökad köpkraft när hyreskostnaderna räknats bort – på 40 år. Den rikaste femtedelen fick 43 000 mer per månad.

Tittar vi enbart på de sista 20 åren, 2003-2021 har den fattigaste femtedelen bara fått en tusenlapp per månad i ökad köpkraft. Givet försämrade skolor och omsorg har stora grupper alltså fått det sämre.

Detta var enligt Liby Troein ”potentiellt explosiva data”.

Ja, för oss som vill låta alla leva fulla liv innebär denna typ av ojämlikhet ett stort hinder. Det försvårar allvarligt många barns utveckling och gör miljoners liv svåra. Varför är dessa fakta så hotfulla för DN:s ledarsida?

För att de då måste ompröva de senaste decenniernas marknadsexperiment. Inte bara friskolorna, är nog svaret. Och för att DN:s ledarsida är medskyldiga till utvecklingen.

Den skenande ojämlikheten var inte av godo som DN alltid hävdat. Delar av de marknadsliberala reformerna har skadat vårt samhälle svårt. Även socialdemokratin har ett städarbete att göra här.

Men att DN nu uppenbarligen tänker försöka förneka verkligheten är ingen bra början.