Det är vårt fel att unga tvingas bli ”aktienördar”

Drömmen om en dyr klocka är ett tecken på något mörkare

Ung tjej tittar bekymrat på sin laptopskärm.
Unga oroar sig för läget i omvärlden, enligt den senaste rapporten från Ungdomsbarometern. Detta gör att de söker trygghet – bland annat en stabil ekonomi.

Unga bryr sig inte längre om jämställdhet, antirasism och klimatet. I alla fall inte lika mycket som tidigare, enligt en ny rapport från Ungdomsbarometern. Efter intervjuer med 15 000 mellan 15 och 24 år konstaterar man att unga svenskar i princip gett upp hoppet om framtiden.

Därför bryr de sig mindre om vaga framtidsfrågor och långsiktiga ideal. Antirasism och feminism får stå tillbaka för kriserna här och nu.

Tappat tron till politiken

Färre och färre tror på demokratin. Mindre än hälften av de tillfrågade tror inte att politiken kan lösa Sveriges problem. Det är förstås möjligt att förfasa sig över detta, eller faktumet att fler – om än fortfarande väldigt få – tycker att man kan få använda våld för att påverka samhället.

Men egentligen är det inte särskilt märkligt. Unga mellan 15 och 24, eller Generation Z som de kallas, har inte sett politiken lösa några av deras största problem. De tvingas hantera gängskjutningar och droger i skolan. De kan inte flytta hemifrån eftersom det inte finns några bostäder. De har svårt att få jobb, på grund av ekonomin. De peppras dygnet runt med videoklipp på barn som förlorat sina ben i bombningarna i Gaza eller skyttegravar i Ukraina.

Inte minst bär de klimatkrisen på sina axlar. Det är trots allt Generation Z som kommer få leva med konsekvenserna av tidigare generationers utsläpp av växthusgaser.

Söker trygghet

Politikerna har inte genomfört en enda reform som lyckats lösa de ungas problem. De upplever förmodligen knappt någon skillnad vid ett regeringsskifte.

Resultatet blir att de söker trygghet här och nu. Många väljer att umgås mer med familj och vänner. Det är kanske det mest positiva i rapporten – fler uppger att de har bra relationer med sina föräldrar och gärna är hemma mycket. Men undertonen är fortfarande dyster, eftersom de förbättrade relationerna beror på oro och trygghetstörstande.

Kallar sig ”aktienördar”

Enligt Ungdomsbarometerns rapport bryr sig unga alltmer om privatekonomi. De handlar med aktier, vill ha dyra klockor och välbetalda jobb. Samtidigt känner många att lågkonjunkturen tvingar dem att vara mer ekonomiska. Det är lätt att skratta åt att gymnasiekillar är ”aktienördar”, men garvet fastnar i halsen när man inser att även detta grundar sig i en oro för framtiden.

Ungdomsbarometerns rapport är sorglig läsning. Förhoppningsvis får den politikerna att vakna till.

Följ ämnen i artikeln