Allt längre in – i underlivet

Publicerad 2012-08-29

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Möt Mitt Romney, republikanernas presi­dentkandidat. Han vill gå till val på följ­ande: kraftigt sänkta skatter för de redan superrika. Slaktade federala anslag till utbildning och infrastruktur. Mindre pengar till sjukförsäkringar och vård av äldre.

I övrigt vill han gärna framstå som en resonabel man i politikens mittfåra.

I veckan håller republikanerna konvent i Florida. Mitt Romney ska officiellt utses till Obamas utmanare, delegater ska tjoa och visa upp sig i roliga hattar och om inte orkanen Isaac slår till är förhoppningen att tv-bilderna ska visa upp en ”mjukare” Mitt Romney. Det kan behövas, Romney har hittills framstått som en girig, elitistisk trähäst.

Konventet ska dessutom, lite i skymundan, anta en politisk plattform.

Tog avstånd från uttalande

I den ingår en utredning av en återgång till guldmyntfoten, en penningpolitisk regim som en enig ekonomkår avfärdar som fullständigt bisarr, och som USA övergav 1934 för att kunna motarbeta depressionen.

Plattformen innehåller även följande: ett förbud för abort, även efter våldtäkt eller incest.

Den senaste veckan har Mitt Romneys partivän, senatorskandidaten Todd Akin, varit i blåsväder efter att ha hävdat att det är fysiskt omöjligt för kvinnor att bli gravida om de blir våldtagna eftersom

”hela systemet stänger ner”. Ergo: kvinnor som våldtagits och blir gravida har – definitionsmässigt – inte blivit våldtagna.

Här någonstans gick gränsen för de republikanska kampanjstrategerna som insåg att kvinnoröster stod på spel. Mitt Romney tog avstånd från uttalandet. Det gjorde även hans vicepresidentkandidat Paul Ryan, som dock själv tycker att abort efter våldtäkt borde vara förbjudet.

Romney tillhör inte den mest extrema falangen inom sitt parti. Men hans bidragsgivare, rådgivare och vice­presidentkandidat gör det. Och hans ekonomiska politik skulle innebära ett nytt vägval för USA – mot en mindre stat, och en allt extremare roffarkapitalism.

Mycket står på spel

Det är en farlig väg för ett land som redan i dag har svårt att konkurrera. USA lägger i dag 2,4 procent av sin BNP på

infrastruktur, jämfört med fem procent i Europa och nio procent i Kina.

På 70-talet var USA ledande i världen när det gäller högre utbildning – i dag ligger man på fjortonde plats. USA behöver mer federala investeringar, inte nedskärningar.

Med Romney skulle statens roll bli mindre när det gäller välfärdsfrågor – och friheten därmed större för dollarmiljardärer. Samtidigt skulle den statliga aktivismen i sovrummet öka, och politikens fingrar gräva sig allt längre in i kvinnors underliv.

Nu står hoppet till de amerikanska

välj­arna att värna kvinnors rättigheter, rädda världsekonomin och USA:s framtid.

För det är faktiskt mycket som står på spel.