Franska regionvalet var viktigare för partierna än väljarna

Stor besvikelse för Macron och Le Pen

För ett par veckor sedan reste Frankrikes president Emmanuel Macron runt för att "ta pulsen" på landet. På ett av besöken måttade plötsligt en av medborgarna ett slag mot presidenten och ropade högerextrema slagord. Marine Le Pens högerextrema parti Nationell samling såg till att ta rejält avstånd från händelsen.

De har arbetat länga med att normaliseras inom fransk politik. En viktig del har varit att ta bort sina mest kontroversiella förslag. Nationell samling hoppades att franska regionvalet skulle ge dem ett kvitto för sina ansträngningar. Lyckades partiet vinna en fransk region för första gången skulle de visa sin regeringsduglighet.

Uruselt valdeltagande

Nu har Frankrikes regioner gått till valurnorna i den första av två valomgångar. Regionvalet som till stora delar handlar om skola och infrastruktur har länge plågats av lågt valdeltagande. Det var historiskt lågt och mindre än en tredjedel röstade.

Men det blev också en stor besvikelse för både Macrons uppstickarparti La république en marche och högerextrema Nationell samling, som fick urusla valresultat. Nationell samling misslyckades i sin tur att vinna en enda region i första omgången. Risken finns att de vinner en region i andra omgången, men det skulle ändå vara ett resultat långt under deras höga förväntningar.

Socialistpartiet överraskade

Istället står de traditionella partierna fast. De konservativa levererade ett hyggligt resultat. Största överraskningen var det socialdemokratiska partiet Socialistpartiet comeback efter de senaste årens förödmjukelse på det nationella planet. Den franska vänstern är fortfarande splittrad och svag men kan inte räknas ut inför framtiden.

Regionvalen har väldigt lite med presidentvalet nästa år att göra. Men med detta valresultatet i ryggen kan inte Macron tryggt gå in i presidentvalkampanjen. Kampen om regionerna visar främst det lokala och regionala ledarskapets betydelse för partiernas strategier i Sverige så väl som i Frankrike. Dels för att normalisera eller skapa avstånd mellan partier, dels för att skapa plattformar för nationell förändring.

Följ ämnen i artikeln