När Anders Borg skapade ett monster till sin avbild

Lars Calmfors har inte dräpt Anders Borg, eller flytt ut över isvidderna

I boken ”Frankenstein eller den moderne Prometheus” beskrivs hur en vetenskapsman, driven av lika delar nyfikenhet, storhetsvansinne och naivitet skapar en varelse som får eget liv.

Det får han bittert ångra.

Monstret, tillverkat av likdelar och elektricitet, lyder inte sin skapare utan får en egen vilja. Till slut dräper det doktor Frankenstein i förtvivlan. Den klassiska filmen med Boris Karloff slutar med att monstret flyr ut över isvidderna, mot sin egen död.

Det finns vissa likheter med sagan om doktor Frankenstein och hans monster och den om Anders Borg och Finanspolitiska rådet, som presenterade sin årliga rapport i veckan.

Finanspolitiska rådet bildades i augusti 2007. Ordförande är professorn i nationalekonomi, Lars Calmfors. Rådets uppgift är att göra en oberoende granskning av regeringens finanspolitik.

Det har de också gjort. Till Anders Borgs stora vrede.

I sin naivitet och sitt storhetsvansinne verkade finansministerns tro att rådet skulle bli hans hejaklack.

Så har det inte blivit. Rådet fick eget liv. De har gett regeringen en hel del beröm, men också en hel del skarp kritik. Anders Borg har svarat sina experter med att de är  ”akademiker som kladdar med pennan” och inte förstår politikens realiteter.

I den rapport som kom i veckan pekade rådet bland annat på att regeringens politik när det gäller a-kassan har gjort att försäkringen inte längre fungerar.

Man säger också att de argument som regeringen använder för utförsäljningen av statliga bolag inte håller, och att jobbskatteavdragen leder till sänkta löner.

Anders Borg har så klart rätt i att Finanspolitiska rådet inte förstår politik. Politik kan inte reduceras till ekonomiska modeller. Politik handlar om människosyn, om att ha en idé om hur samhället skulle kunna organiseras. Det handlar om att välja och att fatta svåra beslut.

Anders Borg vill sälja ut statliga bolag, eftersom han är emot statligt ägande.

Han tycker att det är bra att lönerna sänks, eftersom han tror att det leder till att människor anstränger sig mer. Han bekymrar sig inte för att a-kassan inte fungerar eftersom han tror att det blir fler jobb om människor tvingas leva i oro och sänka sina krav.

Lars Calmfors har inte dräpt Anders Borg, eller flytt ut över isvidderna. Han har däremot, efter fyra år som ordförande, avgått som ordförande. Det är oklart om det går att hitta en kvalificerad ersättare. Det vore synd om det inte lyckas. Rådet har spelat en viktig roll i debatten, inte minst genom att att visa att Moderaternas politik, liksom all annan politik, utgår från värderingar.

Det är antagligen därför Anders Borg är så arg på sin skapelse.

Följ ämnen i artikeln