Bara ord räcker inte, Carl Bildt

Anna Politkovskaja

Mordet på journalisten Anna Politkovskaja borde väcka dem som fortfarande tror på Rysslands demokratiska fasad.

Det är inte den första avrättningen av ryska journalister som avslöjar korruption och massmissbruk, knappast heller den sista. Men Anna Politkovskaja blev ryktbar långt utanför Rysslands gränser för sitt mod.

Hennes död är en symbol för ett land där yttrandefriheten krymper för varje månad. Snart finns inga oberoende tidningar och TV-kanaler kvar som vågar granska samhället. Istället bjuder de Kremlstyrda medierna på underhållning för folket, med god hjälp av utländska medieföretag som inte är så nogräknade när pengarna rullar in.

Anna Politkovskajas artiklar om övergreppen i Tjetjenien, och om banden mellan statsapparaten och brottsligheten, gav henne många fiender Trots hot och försök att förgifta henne fortsatte hon sitt arbete när andra anpassade sig till Kreml och tystnade. Aftonbladets läsare har kunnat följa hennes reportage genom samarbetet med tidningen Novaja Gazeta.

Utrikesminister Carl Bildt ”hoppas innerligen att Rysslands myndigheter kommer att göra sitt yttersta för att gripa de ansvariga och kartlägga bakgrunden till dådet”.

Det räcker inte. Anna Politkovskaja hotade mäktiga intressen i Kreml. Sannolikheten är låg för en polisutredning som får fram hela svaret om hennes död.

Trycket från omvärlden måste bestå i mer än ord. När mediefriheten i Ryssland krossas påverkar det hela Europa. Politikerna i EU kan inte fortsätta att blunda för det auktoritära styret på andra sidan Östersjön.

Före valet krävde moderaterna en skarpare linje mot Ryssland. Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt har chansen på toppmötet i finska Lahtis om två veckor när de möter Vladimir Putin öga mot öga.

EU måste ställa tydliga krav på mediefriheten i Ryssland. Ett land där modiga journalister mördas, gång på gång, hör inte hemma bland Europas demokratier.

Snart upphör dagens samarbetsavtal mellan EU och Ryssland. Toppmötet i Lahtis ska diskutera relationerna i framtiden. EU vill ha säkra leveranser av olja och gas från Ryssland, men att skriva nya ekonomiska avtal med Vladimir Putin är inte rimligt innan morden på kritiska journalister granskas på allvar och den auktoritära trenden bryts. Demokratin och de mänskliga rättigheterna måste ha en framträdande roll.

Den linjen måste den svenska regeringen driva inför EU:s toppmöte.

Följ ämnen i artikeln