Det är inte de unga som har blivit lata

svåra hinder Trots att det varit brist på plåtslagare i åratal är vägen in i yrket stängd för de flesta. Om man inte valde rätt på gymnasiet måste Arbetsförmedlingen betala utbildningen, vilket de inte gör innan man fått lärlingsplats – vilket du inte får om du inte har utbildning.

30 JANUARI 2014. Jobben

Visst finns det jobb i Sverige. I går presenterade Arbetsförmedlingen en topplista över vilka yrken som har de bästa framtidsutsikterna. Vad är gemensamt för dessa? Jo, de kräver utbildning och de flesta jobben finns i Sveriges tillväxtregioner.

Lösningen på detta kan synas enkel. Det borde räcka att arbetslösa skaffar rätt utbildning och flyttar dit jobben finns. Med lite större piska på de arbetslösa borde de göra rätt, verkar regeringen anse.

Varför funkar då inte piskan?

Vägen in är stängd

Två enkla förklaringar är brist på utbildning och bostäder. Flera av jobben på listan kräver toppbetyg från gymnasiet och mycket mer än allmän behörighet. För de som knappt klarat grundskolan, upplevs inte det som ett alternativ.

När det gäller jobben som inte kräver högskoleutbildning är det nästan ännu värre. Trots att det varit brist på plåt­slagare i åratal är vägen in i yrket stängd för de flesta. Om du inte valde rätt på gymnasiet måste Arbetsförmedlingen betala utbildningen. Det vill de inte göra förrän någon vill anställa dig som lärling. Problemet är att ingen vill anställa dig förrän du har en utbildning.

För få nya lägenheter

På samma sätt är det i en mängd andra bristyrken. För den som valde fel eller inte klarade gymnasiet är det svårt att reparera sitt misstag. Vuxenutbildningen är för det mesta inriktad på teoretiska ämnen. Precis de ämnen som skoltrötta ungdomar helst vill slippa.

Det andra stora problemet är bostadsbristen. Stockholms Handelskammare har varnat för att bostadsbristen är företagens största problem när de ska anställa. Trots att det äntligen har börjat byggas i Stockholm, kommer befolkningen att växa ännu snabbare. 

Under tidigt 1990-tal dömde Bildtregeringen ut den statliga bostadspolitiken som misslyckad. Socialdemokraterna gav upp alla försök att återupprätta den. Marknaden fick lösa problemet. Resultatet blev få nya lägenheter. Det som byggdes var exklusiva bostadsrätter. Nu kommer underlåtenhetssynderna ikapp oss.

Alla får inte hjälp

Man behöver hitta någonstans att bo till rimlig kostnad om det ska vara möjligt att flytta dit jobben finns. Bostadsbrist, färre hyresrätter och att det är svårare att få lån har stängt dörren till ett eget boende för många.

De som har föräldrar som kan hjälpa dem att välja rätt i skolan och med att ta de första stegen in på arbets- och bostadsmarknaden går det ofta bra för. Men finns inte de möjligheterna, blir vägen in i vuxenlivet allt tuffare.

De som försöker ta sig in på arbetsmarknaden har inte blivit latare. Problemet är att hindren är större.

Följ ämnen i artikeln