De arbetslösa blev faktiskt bara fattiga

Fattigdomen bland sjuka och arbetslösa har ökat dramatiskt på tio år.

2013 var 33 procent av landets arbetslösa och sjuka också fattiga. Det innebär att de varje månad har en inkomst under 11 300 kronor.

Politik gör skillnad.

Läx-rut gav till effekt att läxhjälpsbranschen haft en rekordartad tillväxt. När man förenklade reglerna kring andrahandsuthyrningen ledde det till att allt fler köper lägenheter på ren spekulation för att hyra ut och tjäna pengar.

Med samma självklara logik så har åtta år med "arbetslinjen" - där det ska löna sig att arbeta och straffa sig att inte göra det - gjort skillnad.

Ökade efter Reinfeldt

I helgen kunde tidningen Arbetet berätta att fattigdomen bland sjuka och arbetslösa ökat dramatiskt på tio år. 2003 klassades drygt 9 procent av landets arbetslösa och sjuka som fattiga. I förrfjol, 2013, var motsvarande siffra drygt 33 procent. Detta enligt Statistiska centralbyråns senaste statistik.

Det innebär att de varje månad har en inkomst under 11 300 kronor, 60 procent av en svensk medianinkomst.

Den kraftigaste fattigdomsökningen skedde strax efter att Fredrik Reinfeldts borgerliga koalition vann regeringsmakten 2006.

Det kan man ju tycka är lite konstigt. Borgerligheten gick ju till val på ett dunderrecept där de skulle lösa problemet "utanförskap" genom att öka drivkrafterna till arbete.

Skatterna sänktes för alla med jobb och kalaset betalades fem gånger om genom försämringar i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna. Tanken var att lika mycket som de sjuka och arbetslösa skulle förlora i sociala ersättningar skulle de ta igen genom större arbetsinkomst.

Åtta år senare vet vi hur det slutade.

Blev inte friska

Klyftan mellan fattig och rik vidgades och det beror inte bara på att en liten elit dragit ifrån utan att de fattiga faktiskt blivit allt fattigare.

Inkomsterna för sjuka och ­arbetslösa har sjunkit dramatiskt. På ­mitten av 1990-talet hade denna grupp i genomsnitt 85 procent av de arbetandes inkomster. År 2012 hade inkomsten ­sjunkit till 63 procent, enligt en rapport från Finanspolitiska rådet.

Folk blev inte arbetssamma och friska av sänk skatt och tuffa tag.

De blev fattigare.

Att andelen fattiga bland arbetslösa och sjuka har mångdubblats är helt enkelt resultatet av genomtänkta politiska val.

Det är en utveckling som går att vända genom andra politiska val.