När matkrisen kommer blir du lämnad ensam

Arlas nedlagda mejeri borde oroa politikerna

Mjölk är en av få varor Sverige är självförsörjande på.

Nu stänger Arla sitt mejeri i Sundsvall. De flyttar verksamheten till ett mejeri utanför Stockholm då de säljer allt mindre mjölk och fil. Stämningen lokalt är kylig när både arbetstillfällen och produkter som Jämtlandsmjölk och Långfil ryker. Ändå ser andra företag ut att kunna fylla hålet Arla lämnar då Sverige är nästan självförsörjande på mjölk.

Desto sämre klarar landet annan matförsörjning.

Inte beredda alls

Avokado, kaffe och liknande varor kan Sverige så klart inte producera på egen hand. Men även kött, grönsaker och ost importerar vi i hög grad. Vi klarar bara halva vår matproduktion, enligt vissa beräkningar. Siffran blir ännu mindre om vi räknar med att Sverige inte kan odla morötter eller mjölka kor utan att importera foder, gödsel och bränsle.

Det måste vara lugnt ändå, kan man tänka. Något så viktigt som mat har vi väl planer för om en kris slår till? Men minns hur lätt en IT-attack slog ut Coops kassor 2021 och tvingade butiker över hela landet att hålla dörrarna låsta.

Det är över 20 år sedan de sista beredskapslagren med mat, gödsel och läkemedel lades ner. Till råga på allt minskar åkermarken där vi odlar grödor år efter år.

Du står själv

Vem ska då se till att det finns mat när krisen kommer? Du.

En vecka förväntas du klara dig på majsen, havret och brödet du har hemma. Att en kris blåser över efter bara en vecka kan man tro vad man vill om, efter det ska samhället kunna hjälpa dig. Frågan är om det går att lita på när inte ens insatta myndigheter tror att du kan få säker mat och vatten vid höjd beredskap eller krig.

Du kan heller inte vara trygg i att varorna som Sverige är självförsörjande på, som Arlas mjölk, kommer vara det även om några år. På 90-talet var ost en sådan vara, nu är mer än varannan ost importerad.

Just-in-time riggat att misslyckas

Sverige kan kanske förlita sig på hjälp från andra länder i en kris. Men den idén har vi redan prövat.

Vår ekonomi bygger nämligen på tanken om just-in-time, alltså att varan läggs på hyllan precis när du kliver in i butiken. Ju mindre tid butiken håller varan desto mindre måste de betala för lager. Plötslig ändrad efterfrågan rensade därför hyllorna i matbutiker och apotek under pandemin utan att de kunde fyllas på.

Vi behöver mindre just-in-time och mer just-in-case. Ansvaret är spritt på många, vilket kräver att politiken tar bollen för fler lager, mer åkermark och starkare IT-system.

Kanske ska de börja med att prata om vad ett mejeri spelar för roll.

Om krisen kommer kan vi inte stå oförberedda.

Följ ämnen i artikeln