Romney hotar  kvinnors rätt

vallöftet: försöka stoppa aborter USA:s president har stor makt när det gäller utnämningar till Högsta domstolen och ett av Romneys vallöften är att bara utse domare som lovar att försöka upphäva det klassiska domslut från 1973 som legaliserade abort i USA.

31 OKTOBER 2012. USA-val

Högsta domstolen i USA höll ut i det längsta. Alla andra myndigheter i Was­hington DC bestämde sig för att stänga när Sandy drog in över USA:s östkust i förrgår. De nio domarna i USA:s högsta juridiska instans gick till jobbet ändå.

I går höll det inte längre. Även Högsta domstolen tvingades ställa in förhandlingarna.

Om de hade fortsatt hålla öppet hade det varit en perfekt illustration av det amerikanska politiska tillståndet.

För medan lagstiftarna i kongressen ­lider av svår handlingsförlamning och presidentens makt är kraftigt beskuren har Högsta domstolen under de senaste åren blivit en politisk faktor att räkna med.

Valplattformar i all ära, mycket av det Obama och Romney lovar i valrörelsen kommer de inte att kunna genomföra. Det mesta talar för att kongressen nästa mandatperiod kommer att vara splittrad, och att det politiska manöverutrymmet för presidenten blir begränsat.

Men det finns ett område där presidenten fortfarande har stor makt: utnämningar till Högsta domstolen.

Därför är det kanske enskilt viktigaste som avgörs i presidentvalet vem som får den makten – Obama eller Romney.

Domarna sitter på livstid

Högsta domstolen i USA består av nio domare som sitter på livstid. Under de kommande fyra åren fyller tre av de ­sittande domarna 80 år. De som då utses kommer sitta länge – troligen flera decennier.

Domstolen i dag är den mest höger­radikala på decennier. Och starkt polariserad – i många omröstningar blir det 5–4 till den konservativa majoritetens fördel.

Tidigare i år beslutade domstolen att upphäva de regler som tidigare funnits kring finansieringen av politiska kampanjer, med resultatet att miljontals ­dollar pumpades in i valrörelsen från ­företag och privatpersoner. Pengarna gick mestadels till republikanerna, och kan mycket väl avgöra valutgången.

I somras beslutade domstolen med röstsiffrorna 5–4 att släppa igenom ­större delen av Obamas stora sjukförsäkringsreform. Men många bedömare trodde att den skulle röstas ner av domstolen.

Diskriminering och kvotering

På Högsta domstolens bord ligger de närmaste åren en rad frågor med stor ­politisk sprängkraft. Det handlar bland annat om homosexuellas rättigheter, rätten för universitet att kvotera in ­studenter från etniska minoriteter, och lagstiftning som garanterar att väljare ­inte diskrimineras när de ska rösta. Och så handlar det om kvinnors rättigheter.

Ett av Romneys vallöften – ett av de få som han säkert kommer kunna hålla – är att bara utse domare som lovar att för­söka upphäva det klassiska domslutet Roe mot Wade. Det kom 1973, och legaliserade abort i USA.

Det är mycket som står på spel.

Följ ämnen i artikeln