Våra apotek är rena cirkusen

KAN PRUTA PÅ ALLT Läkemedelsbolagen går in och bjuder under varandra och billigast vinner. En del bolag struntar till och med i läkemedelsförsäkringen för att pressa priserna. Patienterna tvingas ta medicinerna på egen risk.

10 juni 2015. Privatiseringen

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström vill styra upp apoteken.

Det kanske kan behövas. Moderna apotek har förvandlats till Kiviks marknad.

I ena hörnan står glasståndet och i den andra säljs smink och glittrande guldoljor. Bakom disken står farmaceuten som tar blodtryck och kränger månadens medicin och det enda som saknas är karusellerna.

För mycket nagellack och för lite medicin, konstaterar Gabriel Wikström och tillsätter en utredning.

Egentligen är det varken nagellacket, glassen eller glitteroljan som är sjukvårdsministerns problem. Det är medicinen som ställer till det.

40 procent fler apotek på sex år

När apoteken avreglerades för sex år sedan blev det fart på marknaden. I dag finns det 1 330 apotek i Sverige, vilket är en ökning med drygt 40 procent sedan 2009. Fler apotek innebar större konkurrens och problem med lagerhållningen. Ingen apotekschef ville bli sittande med lager av dyr och svårsåld medicin. Då var det mer lönsamt att satsa på glass och glitter.

Ska hänvisa till konkurrent

Kunderna som var vana vid att apoteket hade medicinen fick därmed börja vandra mellan de nyöppnade apoteken i jakt på sina piller. I värsta fall fick de beställa varorna för att hämta upp dem senare, ett system som dock förutsatte kunder med god framförhållning.

Gabriel Wikström vill att apoteken genast ska hänvisa kunderna till närmaste apotek som har medicinen, även om det är till en konkurrent. Det är väl det minsta man kan begära. Folk ska ha sin medicin fortast möjligt. Många kunder är dessutom äldre och ska inte behöva springa fram och tillbaka.

När Gabriel Wikström ändå är i tagen kan han också se över den medicin som säljs. 2002 beslutades det att dyra, kända läkemedel skulle bytas ut mot billigare kopior, så kallad generisk medicin.

Under värsta avregleringen tyckte förre socialministern, kristdemokraten Göran Hägglund att medicinen kunde bli ännu billigare så han införde månadens medicin. Kunden skulle få den kopia som för tillfället var allra billigast.

Och nu börjar det verkligen likna Kiviks marknad där man kan pruta på allt. Läkemedelsbolagen får nämligen gå in och bjuda under varandra och billigast vinner. En del bolag struntar till och med i läkemedelsförsäkringen för att pressa priserna. Patienterna tvingas ta medicinerna på egen risk.

Medicinerna är problemet

Synen på kunden blir inte en sjuk människa som kan bli frisk, utan en tivolibesökare som går att lura.

Gamla och sjuka kommer hem med olika sorters medicin varje månad och risken för sammanblandning och felmedicinering är överhängande.

Det är medicinerna som är problemet. Det är de Gabriel Wikström måste utreda en gång för alla.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.